Eiergemeente is weer klaar voor dé feesten van het jaar: “Het wordt ei-hard knallen!”

Het organisatiecomité vzw Gulden Eifeesten heeft een eivol vijfdaags programma uitgewerkt.© pdv

Kruishoutem -

Na drie jaar onderbreking door corona kijkt Kruishoutem uit naar de 67ste editie van de Gulden Eifeesten, hét uithangbord van de eiergemeente’. Het organisatiecomité heeft tijdens het paasweekend een eivol programma klaar. Blikvangers zijn de verkiezingsavond van Eierboer en Eikoningin en de folkloredag op paasmaandag, met de eierworp als apotheose. “We gaan ei-hard knallen”, zegt voorzitter Joop Verzele.

Paul Darragas

Tijdens het paasweekend, van vrijdag 7 tot dinsdag 11 april, staat Kruishoutem opnieuw helemaal in het teken van het ei. Door corona was het liefst drie jaar wachten op de 67ste editie van de Gulden Eifeesten. “Het feestweekend bij uitstek voor jong en oud”, zegt Joop Verzele, burgemeester en voorzitter van het organisatiecomité.

Kruishoutem heeft altijd al een speciale band gehad met het ei, maar tijdens het paasweekend wordt die relatie nog inniger. Het concept is ontstaan in 1955. “Wat aanvankelijk een evenement van één dag was, is uitgegroeid tot een eivolle vijfdaagse”, zegt Verzele nog. “Na drie jaar gedwongen onderbreking gaan we nu dan ook ei-hard knallen.”

“Aantrekkelijke elementen”

“Telkens gaan we op zoek naar aantrekkelijke elementen om het traditionele programma attractief te maken. Ook dit jaar is dat niet anders. We geven het startschot op vrijdag met de paasfuif Bodega Deluxe, in samenwerking met Chiro Singa. Op zaterdagnamiddag wordt plaats gemaakt voor de kinderen, met de verkiezing van Eierprins en Eiprinses en optredens van Samson & Marie en Mister Joachim.”

Zaterdagavond is de feesttent op het Nieuw Plein het decor voor de Nacht van ’t Ei, een feestje met een mix van schlagers en muziek uit de jaren 90. Voor de ambiance zorgen Dimi zingt Hazes, Matthias Lens, Wendy Van Wanten, Petra, Yves Segers, Def Dames Dope en Get Ready.

Gulden Eiworp

Een van de pijlers van de Gulden Eifeesten is de verkiezing van Eierboer en Eikoningin. “Tijdens een leuke verkiezingsshow gaan we op zoek naar de nieuwe ambassadeur en ambassadrice, die een jaar lang onze eiergemeente mogen vertegenwoordigen”, aldus nog Joop Verzele. “De grote dag blijft natuurlijk paasmaandag, een folkloredag met een oldtimermeeting, foodtruckfestival, straatanimatie en optredens in de feesttent van Pauline, Margriet & Céline, Gene Thomas en Coco Jr & The All Stars.”

Hoogtepunt is de gulden eiworp vanuit de Sint-Eligiuskerktoren. Duizend eitjes worden via parachutes gedropt uit een klok, waaronder het Gulden Ei ter waarde van 250 euro. Alsof vier dagen feestgeweld nog niet genoeg is, mogen op dinsdag de senioren en personen met een beperking de feesten in stijl afsluiten met een shownamiddag.

Comité Gulden Eifeesten stelt finalistes Eikoningin en kandidaten Eierboer voor

Twaalf finalistes dingen naar het kroontje van Eikoningin 2023. Van links naar rechts zijn dat Lisa De Meester (23), Kendra De Paepe (21), Celine Geenens (28), Oceane De Baere (18), Laura-Jay Olden (18), Tatjana Kouzovkov (22), Marie Vaernewijck (20), Laura Parmentier (28), Laura Coussaert (25), Amaris Van Assche (21), Emeraude Doom (26) en Charline Van der Meulen (28).© pdv

Op paaszondag 9 april vindt de verkiezingsavond van Eierboer en Eikoningin plaats. De verkiezingsshow start om 19 uur, met om 23.30 uur een optreden van Christoff.

Voor het eerst worden de nieuwe Eierboer en Eikoningin tijdens dezelfde show verkozen. “Na een wekenlange voorbereiding brengen de kandidaten een wervelende show, waarbij een onafhankelijke jury op zoek gaat naar een waardige opvolging voor de aftredende koningin en boer”, aldus de organisatie. “Elke finalist wint een pak prachtige prijzen. Het winnende duo krijgt elk een e-bike en een reischeque ter waarde van 3.000 euro.

Aan de verkiezing van Eierboer nemen vijf kandidaten deel. Dat zijn Glenn De Visscher (26), Sven Van Poucke (27), Len Van den Berghe (24), Jens De Paepe (24) en Arthur Degezelle (29).© pdv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus