NMBS mag Venetiëbos niet verkopen: “Kleine stukjes groen moeten we koesteren”

Schepenen David Vandekerckhove en Tijs Naert verzetten zich met succes tegen de verkoop van het Venetiëbos om er woongebied van te maken.© archief loh

Harelbeke -

Het Venetiëbos in Stasegem wordt niet verkaveld omdat de eigenaar NMBS geen machtiging kreeg om het stuk grond te vervreemden. “Het Venetiëbos dat sinds 1988 gegroeid is met jaarlijkse plant- en onderhoudsacties, mag dus blijven en dat is een goede zaak”, zegt Tijs Naert (Groen), schepen van Groen. “Nu gaan we proberen om een langdurige beheersovereenkomst af te sluiten met de eigenaar.”

Bas De Wilde

Toen er een paar maanden geleden plots een bordje met ‘Te Koop’ stond aan de rand van het bos dat ligt tussen de spoorweg en de R8, gingen alle alarmbellen af bij de Harelbeekse stadsdiensten. “Met de stad formuleerden we een duidelijk en stevig bezwaar dat werd overgemaakt aan Infrabel en aan het Agentschap Natuur en Bos. Het Agentschap volgde onze argumentatie helemaal en gaat er ook vanuit dat er sprake is van een openbaar bos dat er ondertussen al 30 jaar staat.”

Bedoeling van de eigenaar was om het bos te verkopen aan een verkavelaar om er woningen op te bouwen, want het perceel staat ingekleurd als woongebied. Door het negatief advies om de grond te vervreemden van het Agentschap, ziet het er naar uit dat het bos gewoon blijft.

Kleine stukjes groen koesteren

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams Minister van Omgeving stelt dat die niet verleende machtiging voor de kap van het Venetiëbos in de lijn ligt van haar beleid. “Het bestaande bos maximaal vrijwaren én uitbreiden waar mogelijk. Die kleine stukjes groen moeten we koesteren, zeker in een verstedelijkt gebied als Harelbeke.”

LEES OOK. Stad verzet zich tegen plan van NMBS om Venetiëbos te verkopen: “We moeten groen als groen laten”

Haar partijgenoot Wout Pattyn, lokaal gemeenteraadslid van de N-VA, steunt het standpunt. “Ik roep de NMBS op om een beheersplan af te sluiten met het stadsbestuur van Harelbeke. Die laatste stukjes kostbaar groen zijn een must om het broos evenwicht te vrijwaren tussen mens en natuur.”

“Een langdurige beheersovereenkomst is inderdaad een volgende stap, iets waar we al een tijdje naar vragen, maar waar de eigenaar voorlopig geen oren naar had. Met de huidige stand van zaken moet het lukken. Een aankoop zou nog beter zijn, maar ook moeilijker. Onder meer financieel, want het gaat nog wel steeds om een stuk bouwgrond”, besluit Tijs Naert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus