Borstkliniek Vitaz bestaat twintig jaar en is één van de grootste van het land: “Alle experten onder één dak”

Dokter Ines Deleu (links) is medisch diensthoofd oncologie en prof. dr. Vibeke Kruse is coördinator van de Borstkliniek.© ies

Sint-Niklaas / Lokeren /Beveren -

De borstkliniek van het Vitaz-ziekenhuis in het Waasland bestaat twintig jaar. Met gemiddeld 240 nieuwe diagnoses van borstkanker per jaar is de kliniek een van de grootste coördinerende borstklinieken van ons land.

Ivan Elegeert

De borstkliniek van Vitaz telt zeven oncologen, twee erkende borstchirurgen, die elk jaar gemiddeld honderd ingrepen uitvoeren, een team van gespecialiseerde radiotherapeuten, twee plastisch chirurgen, een klinisch geneticus, een team van gespecialiseerde radiologen, vier borstverpleegkundigen, twee psychologen en twee sociale medewerkers. “We hebben hier alle experten onder een dak”, vertelt professor-dokter Vibeke Kruse, coördinator van de borstkliniek. “Het staat garant voor excellente zorg voor alle patiënten, ongeacht leeftijd of stadium van de ziekte. Wekelijks overlegt het team van artsen, verpleegkundigen en paramedici over alle patiënten en wordt er een individueel behandelplan opgesteld. Ook de huisarts van de patiënt wordt uitgenodigd om het overleg fysiek of digitaal bij te wonen. Het opstellen van het behandelplan, de borstoperaties en eventuele bestralingen vinden plaats in campus Sint-Niklaas, maar voor andere behandelingen zoals chemotherapie, immuuntherapie of doelgerichte therapie en de verdere opvolging kunnen onze patiënten ook terecht in campus Beveren of Lokeren, waar ook de medische beeldvorming kan gebeuren.”

Ervaring

Met meer dan 200 nieuwe diagnoses per jaar is de borstkliniek van Vitaz dan ook duidelijk een erkende, maar ook zeer ervaren borstkliniek. Sinds 2006 heeft de dienst Oncologie een sterk uitgebouwd studiecentrum. “Hierdoor kunnen patiënten met zowel vroegtijdig opgespoorde borstkanker als uitgezaaide borstkanker behandeld worden met nieuwe geneesmiddelen, vaak ruime tijd voor deze als standaardtherapie worden terugbetaald”, zegt dokter Kruse nog. “We dragen ook bij aan het noodzakelijke wetenschappelijk onderzoek waardoor de behandeling van borstkanker de voorbije twintig jaar duidelijk meer gepersonaliseerd werd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus