Raadslid maakt collega’s warm om strijd tegen darmkanker te steunen: “Eke dag sterven vijf Belgen aan deze ziekte”

Alle gemeenteraadsleden droegen deze week tijdens de raadszitting de button ‘Stop darmkanker’.© idh

Halle -

N-VA-gemeenteraadslid Nelly Lanis sensibiliseert al jaren mensen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek tegen darmkanker. Deze week kon ze haar collega-gemeenteraadsleden in Halle overtuigen om samen als statement de button Stop darmkanker op te spelden.

Ingrid Depraetere

“Darmkanker eist elk jaar in België 1.800 levens”, zegt Nelly Lanis. “Dat is vijf mensen per dag. Nochtans is de kans op genezing meer dan 90% als de ziekte vroeg genoeg wordt ontdekt. De behandeling is dan meteen ook een stuk minder zwaar. Vandaar het belang om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek dat de Vlaamse overheid organiseert rond dikkedarmkanker. Vanaf 2020 wordt iedereen tussen 50 en 74 jaar om de twee jaar uitgenodigd de stoelgangtest te doen.”

Te weinig jonge deelnemers

“In Vlaanderen neemt gemiddeld 51% van de doelgroep deel aan de screening, maar in Halle ligt de responsgraad 10% lager dan het Vlaams gemiddelde”, zegt Nelly Lanis. “Vooral de jongere groep neemt veel te weinig deel.”

Op vraag van Nelly Lanis spelden alle gemeenteraadsleden als oproep om deel te nemen aan het darmkankeronderzoek een button op met de boodschap Stop darmkanker. “Maar ook de stad zelf kan via haar kanalen nog meer informeren en sensibiliseren rond darmkanker en het nut om deel te nemen aan het preventief onderzoek”, besluit Nelly Lanis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus