Wielrennen

Edward Planckaert kan medefavoriet Jasper Philipsen net niet naar zege loodsen in Dwars door Vlaanderen: “Gemiste kans”

Edward Planckaert cijfert zich in WorldTourkoersen graag weg voor zijn kopmannen.© Belga

Edward Planckaert (28) was ook in Dwars door Vlaanderen een grote steun voor Jasper Philipsen, die de sprint voor de vierde plaats naar zijn hand zette. “Het scheelde niet veel of mijn kopman had nog kunnen meedoen voor de bloemen”, vertelde de renner van Alpecin-Deceuninck.

Michel Vanden Heede

Een week na zijn zege in de Classic Brugge-De Panne was het net niet voor Jasper Philipsen. Tijdens de laatste beklimming van de Knokteberg slaagde de Limburger er niet in om de ontketende Tiesj Benoot te volgen. Quinten Hermans kon als enige renner van Alpecin-Deceuninck meegaan met de toppers, die pas diep in de finale de laatste vroege vluchters opraapten.

“Jammer dat er drie renners voorop bleven”, vertelde Edward Planckaert. “Samen met Hermans heb ik gedaan wat ik kon. Voor Jasper voelt het natuurlijk wel aan als een gemiste kans. Op naar de Scheldeprijs. In WorldTourkoersen cijfer ik me graag weg, maar dat betekent niet dat ik zelf geen ambitie meer heb. In de tweede seizoenshelft zal ik nu en dan mijn kans mogen gaan in iets lager gequoteerde wedstrijden”, aldus de allrounder uit Moen.

Na de ontsnapte Christophe Laporte bleven ook vroege vluchter Oier Lazkano en Neilson Powless nog net uit de greep van het uitgedunde peloton. Stan Dewulf was met zijn dertiende plaats de beste West-Vlaming aan de Gaverbeek. Zondag wordt hij een van de speerpunten van AG2R Citroën in de Ronde van Vlaanderen. Edward Planckaert kwam in het gezelschap van Quinten Hermans als 31ste over de finish.

Gerben Thijssen, die de ploegleiding van Intermarché-Circus-Wanty had gevraagd om te starten in zijn eerste echte klassieker, liet zich in de heuvelzone verrassen. Bert Van Lerberghe reed wel op de voorposten, maar zag zijn kompaan Tim Merlier letterlijk uitvallen op Berg Ten Houte. Nadien werkte hij nog voor Julian Alaphilippe.

Sep Vanmarcke staakte de strijd. Voor de koers had hij al gemeld om het rustig te bekijken. “Als ik niet mee ben, zal ik het verstandig aanpakken. Na mijn derde plaats in Gent-Wevelgem hoop ik ook een rol van betekenis te spelen in de Ronde van Vlaanderen. Het gaat veel beter dan een jaar geleden, toen ik te weinig naar mijn lichaam had geluisterd.”

Opmerkelijk was dat geen enkele oud-winnaar zijn opwachting maakte in Roeselare. Yves Lampaert, die de beste was in 2017 en 2018, bleef in functie van de Ronde van Vlaanderen weg. De laatste actieve ex-winnaar Jelle Wallays moest dan weer bekomen van een aanval van hyperventilatie, die hem tot opgave dwong in Gent-Wevelgem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus