Oudste en grootste superfan Mathieu van der Poel laat twee vlaggen wapperen voor triomftocht in Ronde van Vlaanderen

Frans Grigorieff, superfan van Mathieu van der Poel, met de twee wapperende vlaggen voor zijn woning aan de Boskant.© Joren De Weerdt

Pulderbos -

De grootste en oudste superfan van Mathieu van der Poel hing woensdag in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen alvast zijn twee supportersvlaggen voor zijn huis. Frans Grigorieff (82) beleefde een hemels voorjaar aan de Boskant in Pulderbos, met de overwinningen van zijn idool op het WK veldrijden in Hoogerheide en Milaan-San Remo. Idealiter volgt zondag de kers op de taart met winst in de Ronde van Vlaanderen. “Maar als Wout van Aert de beste is zondag en Mathieu klopt, ben ik niet te beroerd om dat toe te geven.”

Kristin Matthyssen

Frans Grigorieff dook vorig jaar in april op in Dwars door de Lage Landen toen Arnout Hauben toevallig langs zijn witte nieuwbouwhoeve met strodak aan de Boskant passeerde. De Oekraïner van origine, die met prachtige Antwaarpse tongval spreekt, was nog aan het nagenieten van de overwinning van zijn idool in de Ronde van Vlaanderen. Hopelijk herhaalt Van der Poel zondag dat huzarenstuk. Aan Frans zal het niet gelegen hebben. Hij hing woensdag zijn tweede supportersvlag voor zijn huis. Omdat er elk jaar sponsorwissels en nieuwe truitjes zijn, moet hij elk jaar nieuwe vlaggen laten maken. De flapperende vanen met foto van Mathieu lokken veel reacties uit. Niet in het minst bij de vele wielertoeristen die er passeren.

“Ik zit hier in Pulderbos vlakbij Lille uiteraard in volle Wout van Aert-fanbasis. Pas maar op of uw vlaggen liggen straks in uwen fontein”, roepen ze soms. Allemaal ludiek bedoeld, hoop ik. Ik heb toch nog nooit iets onaangenaams meegemaakt. En zeg nu zelf: Mathieu van der Poel is toch een sympathieke kerel?”

De koersfiets van Frans Grigorieff, uit 1961, bij zijn mini-Van der Poel-museum.© Joren De Weerdt

Frans Grigorieff had vroeger een bekende tegelhandel in Deurne. Hij is een volbloed-selfmademan, die samen met zijn ouders vanuit het gebied van de Zwarte Zee als vluchteling in België belandde. Hoewel hij bij een pleeggezin opgroeide, werkte hij zich op tot succesvol ondernemer. Hij reed zelf ook met de koersfiets, zijn fiets uit 1961 hangt nog in zijn hobbykelder, maar door een arbeidsongeval moest hij de pedalen stilhouden.

“Ik krijg veel commentaar, ja, maar dat trek ik mij niet aan.”© Joren De Weerdt

De top drie van zijn dromen voor de Ronde van Vlaanderen zondag is Mathieu van der Poel, Tadej Pogačar en op de derde plaats Wout van Aert. ”Maar ik ben geen fanaticus. Als er iemand anders zondag beter is, kan ik hem net zo goed de overwinning gunnen.”

Zelfde ramenwasser als Mathieu

Hoewel Mathieu slechts twee gemeenten verder woont, in Schilde, is hij nog nooit tijdens een trainingsritje gestopt aan de Boskant om zijn superfan te groeten. “Maar ik snap dat, die jongen heeft het heel druk. Ik zou het zelfs niet wíllen momenteel, laat hem zijn zinnen maar volledig op de koers zetten. Ik hoorde wel dat mogelijk na het wegseizoen Mathieu eens zal langsfietsen op weg naar Morkhoven, waar het hoofdkwartier van zijn ploeg Alpecin bij Christophe Roodhooft is. Pulderbos ligt netjes tussen Schilde en Morkhoven. Toevallig poetst mijn glazenwasser ook de ruiten bij Mathieu thuis. Hij heeft me gezegd dat er mogelijk na het seizoen iets gearrangeerd zal worden.”

De muren van zijn Van der Poel-kamer.© Joren De Weerdt

Frans’ kameraad uit Pulderbos die woensdag mee de Mathieu-vlag ophing, zit in het Wout van Aert-supporterskamp. “Hij komt die vlag hier vannacht afhalen”, grapt Frans. Blijkt dat Van Aert wél eens zijn trainingsronde door Pulderbos laat lopen. “Ik ben hem al tegengekomen op de Kruisdreef hier”, vertelt Frans’ kameraad. Stel dat Wout van Aert sneller dan Van der Poel zou stoppen aan de Boskant, is Frans dan bereid om zijn supportershart om te ruilen en Van Aert aan zijn huis te laten wapperen? “Nee, uitgesloten”, vertelt hij in zijn sportkelder die behangen is met krantenknipsels.

“Bij Rijwielen Van den Plas in Zoersel ontmoette ik onlangs toevallig renner Niels Vandeputte, die in dezelfde ploeg rijdt als Mathieu. Hij verzekerde me dat Mathieu weet dat er een superfan in Pulderbos woont en dat hij zeker eens zal passeren.”

Ruben Van Gucht

Als Ruben Van Gucht op televisie iets te veel Van Aert-idolaat is, heeft Frans Grigorieff zin om de telefoon te grijpen. “Mocht ik het nummer van Van Gucht hebben, dan had ik al lang gebeld. Die commentatoren op televisie zijn veel te veel pro Van Aert, terwijl Van der Poel toch net zo goed Belg is, juist zoals ik?”

Zondag zal Frans Grigorieff van ’s morgens bij de start van de uitzending tot het hopelijke zegegebaar van Mathieu voor zijn televisie doorbrengen. “Een wijntje drinken om te vieren doe ik niet, want ik ben gestopt op doktersadvies.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus