Proeven van wijn én kunst in één adem in Hemiksem

Kunstenaar Henry Whysall en Nicky Verlinden brengen alles in gereedheid in de wijnproefruimte.© bar

Hemiksem, Antwerpen -

Nicky Verlinden (43) van AlfaSpirits uit Hemiksem start in zijn wijnfproefruimte in de de Bosschaertlei met een nieuw initiatief. Daarmee brengt hij een kruisbestuiving tot stand tussen wijn én kunst. Eerste in het rijtje is de Britse Antwerpenaar en abstract kunstschilder Henry Whysall (45) die drie jaar geleden na enkele omzwervingen weer in Antwerpen neerstreek.

De Hemiksemse cognac- en wijnspecialist richtte enkele jaren geleden in een voormalige bakkerij een proeflokaal in waarin hij op geregelde tijdstippen degustaties organiseert en sprekers uitnodigt. Gebeten door ondernemingszin wil hij de ruimte nu ook voor andere doeleinden openstellen. “Dat kan gaan om een vergadering, een klein bedrijfsevent of culturele intiatieven. De ruimte is er toch. Wij kunnen laten zien wat wij doen en andersom. Op die manier snijd je weer een ander en breder publiek aan zodat het voor ieder een win-winsituatie is”, redeneert hij.

Passen en meten.© bar

Een luik ervan is ‘AlfaSpirits proeft kunst’ waarvoor hij samen met een bevriend kunstenaar tijdens het paasweekend editie 1 op poten zet. “Bij het genot van een glaasje wijn of bubbels kunnen de bezoekers ook genieten van een streepje kunst. Twee werelden komen zo met mekaar in contact, wat anders misschien niet gebeurt”, zegt Nicky.

“Het is een leuke en interessante opportuniteit, want op vernissages wordt meestal alleen maar ‘slechte wijn’ met nootjes geserveerd”, schaterlacht kunstenaar Henry Whysall. De partner van Sensoa-boegbeeld Patrick Reyntiens keerde drie jaar geleden terug naar Antwerpen en vindt hier stilaan zijn weg in de Antwerpse kunstscène. Hij exposeerde onder meer al in restaurant Pepper & Mint in Borgerhout en op het befaamde Antwerp Diner werd voor een aardig bedrag een werk van hem geveild.

“Door kunst en ‘food’ te combineren, baadt het in een relaxte sfeer en dat maakt het net zo interessant. In een kunstgalerie is het allemaal formeler. Het hoeft ook niet altijd een stadsomgeving te zijn. Het is een mooie kans om ook eens mensen daarbuiten met jouw werk kennis te laten maken”, glundert Henry.

Enkele van de kunstwerken.© bar

Zijn stijl laat zich omschrijven als minimalistisch. “Kort na mijn verhuis naar Antwerpen was er de coviduitbraak en kwam er een moeilijke periode aan. Ik ben toen op zoek gegaan naar mogelijkheden om met zo weinig mogelijk materiaal toch dingen vorm te kunnen geven. Ik heb toen teruggegrepen naar wat ik in mijn beginperiode deed, met graphite verf en gloss paint. Daarvoor werk ik op houten dragers. Ik werk ook altijd horizontaal. Ik schilder op de vloer of op een tafel. Weerkerende elementen zijn onder meer de natuur en topografie.”

‘AlfaSpirits proeft kunst’ is vrij toegankelijk op vrijdag 7 april van 19-22u, zaterdag 8 en zondag 9 april van 11-19u en maandag 10 april van 11-16u. Voor meer info over de beschikbaarheid van de proefruimte kan je altijd mailen naar nicky@alfaspirits.be.

Bart Roggeman

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus