Zesde leerjaar leert koeien melken op boerderij en neemt ontbijt tussen de kalfjes: “Zo maken ze eens van dichtbij kennis met het boerenleven”

Vanessa en Frederik leggen de kinderen uit hoe koeien te melken.© IF

Ronse -

Het was vroeg opstaan voor de kinderen van het zesde leerjaar van de lagere school Dr. Ovide Decroly, afdeling Germinal. Samen met juffrouw Veerle beleefden ze vanaf 7.15 uur een bijzondere ochtend op de Boerderij 63 van boer Frederik en boerin Vanessa. De kinderen mochten koeien melken en nadien de kalfjes voederen.

Peter Malaise

“Met Boerderij 63 willen we samenwerken met het onderwijs en tal van activiteiten zijn mogelijk”, zegt Vanessa. “Nu hebben kinderen van het zesde leerjaar deze ochtend kennisgemaakt met het leven op de boerderij. Koeien melken was een van de taken en dat verliep in een bijzonder leuke sfeer. De kinderen waren leergierig en voelden zich snel op hun gemak. Daarna genoten ze van een ontbijt, dat gebeurde gewoon in de stal bij de kalfjes. Gebakken eitjes met spek, brood en warme chocolademelk. Gemaakt met de verse melk van de koeien die ze net zelf mee hadden gemolken.”

Vervreemd van de landbouw

“Heel wat mensen zijn wat vervreemd van de landbouw. Met onze familie staan wij voor een familiale en duurzame landbouw in harmonie met de omgeving. Kinderen daarmee kennis laten maken en laten zien in welke mate wij het dierenwelzijn ernstig nemen om uiteindelijk gezonde producten op de markt te brengen is van groot belang. Frederik en ikzelf zijn in ieder geval zeer tevreden met de reacties uit het onderwijs. De directies en leerkrachten komen graag met de kinderen tot op Boerderij 63.”

Duurzaam en eerlijk

Schepen van Landbouw Wim Vandevelde (N-VA) was er ook bij. “Ik vind het belangrijk dat wij duidelijk maken aan de jongeren dat familiale landbouw, zoals dat hier wordt uitgebouwd, én duurzaam is én bijdraagt tot eerlijke handel. Het is een feit dat onze maatschappij de binding met het landbouwgebeuren kwijt is geraakt. Hoe vaak hoor je niet uit het onderwijs dat kinderen niet eens meer weten waar melk vandaan komt. Met dergelijke mooie en vooral leuke initiatieven leveren boer Frederik en boerin Vanessa een belangrijke bijdrage om de kinderen kennis te laten maken met het leven op de boerderij. Ik hoop van harte dat er vandaag bij een van de kinderen een vonkje is over gesprongen om later op de een of andere wijze bij te dragen tot de landbouw.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus