Alle straatverlichting brandt ’s nachts nog steeds in gemeente: “Het gebeurt niet zomaar door een simpele druk op een knop”

© if

Haacht -

Alhoewel Haacht al vorig jaar in oktober had aangegeven te willen ingaan op het aanbod van netbeheerder Fluvius om ’s nachts de verlichting te doven, is dit nog steeds niet het geval. “Maar nu lijkt er eindelijk iets te bewegen.”

Conny Justé 

Vorig jaar had netbeheerder Fluvius – die de openbare straatverlichting beheert – alle 300 Vlaamse gemeenten aangeboden om de straatverlichting tussen 11 uur ‘s avonds en 5 uur ’s ochtends te doven. In oktober had de gemeente Haacht beslist hierop te willen ingaan. Bijna een half jaar later is hiervan in Haacht nog steeds niets te merken. Burgemeester Steven Swiggers (Open VLD) is niet echt verbaasd. “Ik had toen al gezegd dat de winter waarschijnlijk al voorbij zou zijn voordat Fluvius er hier mee begint”, reageerde hij op een vraag van gemeenteraadslid Bernard Lemaitre (Groen). Als reden voor deze laattijdigheid wijst hij op de bijzondere cluster waar Haacht binnen Fluvius toe behoort. “Niet alle gemeentes binnen onze cluster wilden de regeling invoeren. Hierdoor kon de omschakeling niet door een simpele druk op een knop gebeuren, maar moeten alle honderd elektriciteitscabines apart worden omgeschakeld, wat veel werk is.”

Meer ledverlichting

Onlangs kreeg de gemeente evenwel bericht van Fluvius dat er de komende maanden toch werk van zou worden gemaakt. “Er werd ons tevens beloofd dat ze ook de verleddingsgraad in onze gemeente zouden versnellen”, aldus nog Swiggers. “Zo zouden we tegen eind dit jaar van twintig naar dertig procent verledding gaan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus