Toeristisch Lier herleeft na pandemie: bijna weer evenveel bezoekers als in 2019

De Sint-Gummaruskerk is door restauratiewerken gesloten, maar wie aan de themawandeling ‘Sint-Gummarussite’ deelneemt, kan via een kijkdoos toch binnenkijken.© Joren De Weerdt

Lier -

Toeristen wisten in 2022 de stad Lier na twee coronajaren opnieuw te vinden. Dat blijkt uit het jaarverslag van Visit Lier, in eenvoudig Nederlands: de toeristische dienst. Bevoegd schepen Ilse Lambrechts (N-VA) stelde meteen ook de nieuwigheden voor dit jaar voor, maar dat blijken er niet al te veel zijn.

Chris Van Rompaey

Als je de toerismecijfers van 2022 wil vergelijken, moet je dat eerlijkheidshalve doen met die van 2019, het jaar waarin we corona alleen met een Mexicaans biermerk associeerden en niet met een dodelijk Chinees virus. De meeste toeristische partners van Visit Lier zitten opnieuw op het niveau van voor de pandemie. De grootste piek zien we bij City Golf (9.963 deelnemers, +43%). De boottochten van de Koninklijke Moedige Bootvissers (15.648 deelnemers) doen het even goed als in 2019. De rondleidingen met een stadsgids (9.380) en het Stadsmuseum (8.014 bezoekers) scoren bijna weer als in 2019.

Ineke Bockstael (medewerkster Visit Lier), schepen Ilse Lambrechts en Karen Proost (coördinator Toerisme).© Chris Van Rompaey

Terugblikken is interessant en nuttig, maar wat heeft Visit Lier voor het nieuwe toeristische seizoen in petto? Kort samengevat: veel van hetzelfde. Zo legt de Lierse toeristische dienst opnieuw veel nadruk op de Cycling Dinner. Die culinaire fietstocht bracht vorig jaar 3.080 deelnemers naar Lier. Dat waren er weliswaar 185 meer dan in 2021, maar toch nog altijd zeshonderd minder dan in 2019. Je kunt telkens uit twee routes kiezen, waarvan er één nieuw is tegenover het jaar voordien. De nieuwe route (60 kilometer) brengt je dit jaar langs de Grote Nete, Beerzelberg en verscheidene kapelletjes naar Grootlo (Heist-op-den-Berg).

Zondagswandelingen

Naar jaarlijkse gewoonte kun je in de zomerperiode op zondagen individueel of met je gezin aansluiten bij een rondleiding met stadsgids. “Tijdens deze themawandelingen leer je Lier op een andere manier kennen. We bieden dit jaar drie nieuwe wandelingen aan. De blikvanger wordt de wandeling ‘Sint-Gummarussite’. Door de restauratiewerken in de kerk bezoek je meer locaties rondom de kerk. De kerk is uiteraard gesloten, maar tijdens deze zondagswandeling werpen de deelnemers een blik binnenin via een kijkdoos. De gids neemt je ook mee achter de deuren van het Heilige Geestgebouw. Verder bezoek je ook de Sint-Gummarustoren, tot aan de kraanzolder”, zegt schepen Ilse Lambrechts.

De nieuwe toeristische brochure.© Visit Lier

“Ook nieuw is de wandeling ‘Verhalen over water’, waarmee je met de gids op zoek gaat naar verdwenen vlietjes in de stad en je de nieuwe expo Ruimte voor water in het Stadsmuseum bezoekt. De derde nieuwe wandeling is een ongewone wandeling en kreeg daarom de toepasselijk naam ‘Lier ongewoon’. Die brengt je naar eerder onbekende plekjes in Lier waar je anders zomaar voorbij zou lopen.”

Brochure

Tot slot pakt Visit Lier uit met een opgefriste brochure in het Nederlands, Frans en Engels. “Naast de bezienswaardigheden en activiteiten vind je er leuke to-dolijstjes en een kort overzicht van de belangrijkste weetjes over onze stad in. We pasten het formaat aan naar een handig meeneemformaat, ideaal voor toeristen”, benadrukt schepen Lambrechts.

www.visitlier.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus