Voetbal

IN PROVINCIALE IS HET OOK PLEZANT. Ex-doelman van Club Brugge komt weer thuis, het is nog geen 1 april en geduld wordt altijd beloond

De transfer van Sven Dhoest van Knokke naar Varsenare en de mogelijke fusie tussen Westhoek en Boezinge beheersen de gesprekken in het West-Vlaamse voetbalwereldje.© vdb, rr

Met de Ronde in aantocht is Vlaanderen opnieuw in de ban van de koers, waar ze tegenwoordig zweren bij natriumcarbonaat, een wondermiddel om nog dieper te kunnen gaan en tegen verzuring. Misschien kunnen sommige voetballers het ook wel gebruiken in deze slotfase van de competitie. En wie de resultaten van onze enquête over het amateurvoetbal deze week aandachtig leest, weet intussen ook dat ons provinciaal voetbal elk pepmiddeltje goed kan gebruiken.

Koen Verdruye

1. Welkom Sven Dhoest

Nee, het draait niet allemaal rond geld en prestige in het voetbalwereldje. Sven Dhoest (ex-Club Brugge) was heer en meester in het doel van eerstenationaler FC Knokke en had aan zee nog een goed en doorlopend contract waarvan enkel de optie moest gelicht worden, maar aanhoudende knieperikelen werden hem wat te veel. De doelman heeft goed begrepen dat het ook in provinciale plezant is en dus koos hij vrijwillig om in de modder te gaan ploeteren bij eersteprovincialer FC Varsenare. Welkom Sven.

2. Nog geen aprilgrap

Het komt uiteraard niet aan op een grapje meer of minder in deze rubriek, en zeker niet als 1 april voor de deur staat. Maar als het moet, houden we het graag serieus. En zo had ook Christopher Cambier het begrepen. Op onze primeur dat er een nieuwe fusie in de maak is in de Westhoek en nog wel tussen tweedenationaler KVK Westhoek en eersteprovincialer Boezinge, reageerde hij heel nuchter: ‘Jammer genoeg zal dit geen aprilgrap zijn…’. Inderdaad Christopher, dat heb je goed ingeschat.

3. Ode aan indrukwekkende Rode Duivels

De KBVB heeft een bewogen week achter de rug met het ontslag van de CEO, maar de prestaties van de Rode Duivels maakten veel goed. Zij zijn nog steeds het uithangbord van de hele werking van de voetbalbond en hun successen stralen uit over het hele wereldje, ook in provinciale. Het inspireerde scheidsrechter op rust Peter Vanloo, vele jaren een vertrouwd gezicht op de provinciale velden, om zich ‘fantastisch’ te voelen en een ode te brengen aan Kevin De Bruyne.

© rr

4. Beter een goede buur (en gerenommeerde bierdrinkers) dan een verre vriend

Eendracht Hooglede pakte vorige week al de titel en bij SK Staden zagen ze dat graag gebeuren. Voor de voorlopig laatste derby ontvingen ze de buren met open armen. Onder het motto Beter een goede buur dan een verre vriend nodigden ze de plaatselijke vedetten uit. Chris Plaisier, de trainer en vaste gast in deze rubriek, deed er nog een schepje bovenop en heette ook de gerenommeerde bierdrinkers welkom.

© rr

5. Derde keer, goede keer voor Daring Brugge?

Eendracht Hooglede (3B) en SV De Ruiter (4C) zijn al kampioen en Daring Brugge had dat ook al kunnen zijn, maar greep er al twee keer langs. De eerste keer omdat de concurrentie niet wilde meewerken en afgelopen zondag omwille van de Aarseelse gelijkmaker (2-2) in de 89ste minuut. Daring bleef dus opnieuw op zijn honger, maar zaterdag heeft de ploeg van Preben Verbandt op eigen veld tegen middenmotor Dudzele genoeg aan één punt om te vieren. Derde keer, goede keer?

Na een 1-0-achterstand kwam Daring Brugge tien minuten voor tijd 1-2 voor. Te vroeg gejuicht echter, want Aarsele maakte in de voorlaatste minuut nog gelijk.© Bart Vandenbroucke

6. Van de hel naar de hemel

In voetbal kan alles en kan alles ook heel snel veranderen. FC Lissewege B moest tien dagen geleden nog forfait geven voor de uitmatch bij Sint-Joris, maar amper vijf dagen later boekte de ploeg zijn eerste overwinning van het seizoen door de buren van Knokke B met 2-0 te verslaan. Na het gelijkspel op 18 september tegen Heist B pakte Lissewege B geen enkel punt meer en beleefde de ploeg enkele turbulente maanden, maar geduld en doorzettingsvermogen worden altijd beloond.

7. Snakken naar de lente

Vraag het maar aan de wielrenners die Gent-Wevelgem moesten afhaspelen: het was vorige zondag eigenlijk geen weer om een hond door te jagen. Regen en wind teisterden ook de West-Vlaamse voetbalvelden, en die in Stasegem en Keiem zelfs in die mate dat de matchen tegen respectievelijk Lendelede en Dikkebus omwille van wateroverlast niet konden afgewerkt worden.

Voetballen was zondag onmogelijk in Keiem.© rr

8. Uitwijken voor de Ronde

Bijna alle provinciale matchen worden komend weekend op zaterdag gespeeld. Koning Voetbal moet even wijken voor Keizer Koers, want zondag staat de Ronde van Vlaanderen op het menu. Vlaanderen Mooiste start na enkele jaren in Antwerpen opnieuw in Brugge en doorkruist richting Oudenaarde een aantal West-Vlaamse gemeenten, waardoor er dus even geen plaats, tijd en aandacht is voor voetbal.

9. De beste schutter van West-Vlaanderen

Het kanon van Jordy Timperman (Zarren) stond vorig weekend in de derby tegen Kortemark droog en dat zou hem wel eens zuur kunnen opbreken. Matthias Cottenier scoorde liefst vier keer voor Kuurne - net als zijn ploegmaat Stephen Malfait overigens - en blijft samen met Thijs Rabaut (Westkapelle) op de loer liggen. De hattricks waren voor Preben Toye (Bellegem), Giovanni Longueville (Blankenberge), Yenko Hoste (Koekelare B), Cromheecke (Handzame) en Glen Bataille (Torhout B).

Matthias Cottenier rukt op dankzij zijn vier goals voor Kuurne.© VDB

De West-Vlaamse topschutters:

39: Jordy Timperman (WS Zarren)

38: Matthias Cottenier (FCE Kuurne), Thijs Rabaut (VV Westkapelle)

27: Michaël Vandemaele (WS Houthulst), Pieter Verschaeve (FCE Kuurne), Tymothy Carette (KM Torhout B), Maxime Vander Biest (KVKO)

26: Lowie Smet (BV Otegem), Dieter Wittesaele (SV Bredene)

25: Thibault Lefief (E. Jonkershove)

24: Kenneth Hemeryck (SV De Ruiter), Kevin Serruys (Brielen Sport), Remko Germonpré (FA Nieuwpoort)

23: Mathias Piceu (E. Hooglede), Jens Boey (E. De Haan), Bjarne Vanderstraeten (SV Moorsele)

22: Guanitto Werbrouck (SV De Ruiter), Johnny Seron en Karel Ternier (KVKO)

21: Branco Redant (FC Aarsele), Olivier Van Eecke (VK Langemark-Poelkapelle)

20: Gilles Garrevoet (FC Moen), Tiebe De Smedt (SK Wenduine), Dieter Meulenyzer (SV Wevelgem City), Kenzo Vandeputte (Hulste Sportief)

10. Om deze week naar uit te kijken

Geen gebrek aan zespuntenmatchen komend weekend, logisch in dit stadium van de competitie. Zo is er in eerste provinciale Zedelgem-Oostnieuwkerke, waar op leven en dood zal gevochten worden om de degradatie te ontwijken. De hoogste provinciale reeks heeft ook nog twee derby’s in de aanbieding met Moen-Heestert en vooral WS Lauwe-RC Lauwe, waarbij de thuisploeg voor de titel strijdt en de buur tegen de degradatie.

Als Ardooie zaterdag in 2B niet wint in Houthulst, dan kan leider Bredene zondag tegen Kanegem de titel pakken. Bij Daring Brugge (3A) hopen ze dus op derde keer goede keer om kampioen te worden. In 3C is het uitkijken of Jong Helkijn tegen Oostrozebeke zijn opmars kan verderzetten en alsnog het mirakel kan voltooien. In 4A leeft KVKO na een 11-1-zege vol vertrouwen toe naar de mogelijk beslissende topper in de titelstrijd in Nieuwpoort.

Een foutje, een opmerking of vooral iets gezien wat een leuk item kan zijn in de volgende aflevering? Stuur een mailtje naar sportwest@nieuwsblad.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus