‘Pano’ verdiept zich in jongeren met gendertwijfel

Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden.© Eén

Er zijn tieners die gendertwijfel hebben. Hoe kunnen zulke jongeren geholpen worden? Wat kan de wetenschap en bestaan er ook daar twijfels? Pano verdiept zich in het dossier.

Tom Vets

Een van de getuigen is Nora Monsecour, danseres en trans vrouw. Haar levensverhaal vormde de inspiratiebron voor de internationaal gelauwerde film Girl van Lucas Dhont. Zij was 11 jaar toen ze startte met puberteitsremmers. “Ik heb nooit twijfels gehad. Mijn expressie naar het vrouwelijke is er altijd geweest”, vertelt ze. En ze is lang niet meer de enige. Het Kinderen- en Jongerengenderteam van het UZ Gent ziet vandaag 40 keer zoveel jongeren als 15 jaar geleden, 425 jongeren staan op de wachtlijst.

Maar in sommige landen zoals Finland zijn artsen veel meer terughoudend. Riittakerttu Kaltiala, dé Finse autoriteit in de behandeling van trans jongeren, beweert dat 90 procent van de jongeren met gendertwijfel biologische meisjes waren. “Bij hen zagen we autisme, depressie, angststoornissen en zelfverwonding. Het risico bestaat dat ze medische transitie zien als een oplossing voor al hun problemen”, aldus de kinderpsychiater.

Pano, Eén, woensdag om 21.40u

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen