Prestigieus UYTcafé vindt na zeven maanden geen uitbater: “De heropstart blijft een uitdaging”

© ghl

Lochristi -

Het blijft al maanden windstil in en rond het UYTcafé, de horecazaak bij het sport- en cultuurcomplex Uyttenhove. Nadat Natalie Boone en haar dochter eind augustus 2022 na een jaar en twee maand er al onverwachts de deur achter zich dichttrokken, vindt het gemeentebestuur geen kandidaten voor de uitbating. “Er zijn geen realistische zakencijfers, wat een ondernemersrisico wellicht afschrikt”, zegt schepen Sandro Di Nunzio (Open VLD).

 Geert Herman

Oppositiepartij CD&V vroeg maandag op de raadszitting naar een stand van zaken rond het UYTcafé. Danny Den Hert merkte op dat Lochristi de aanmeldingstermijn voor het vinden van een geschikte kandidaat voor het meest recente Lootse café al had verlengd. “Geen goed teken”, opperde hij.

Schepen van Financiën, Ruimtelijke Orde, Jeugd en Sport Sandro Di Nunzio (Open VLD) bevestigde meteen dat er geen kandidaten zijn tot op vandaag. “Een grote tegenvaller” noemde hij het. “We zijn aan een brainstorming toe om verder aan de slag te kunnen. We hopen tegen de aanvang van het cultureel jaar (september, red.) toch iets te kunnen doen. We hebben niet de ambitie om een volledig jaar een leegstaand café te hebben”, vertelde hij.

Na een oproep naar kandidaten toe in december 2022, werd een eerste infomoment gepland in januari. Een tweede oproep voor kandidaten had als deadline begin maart 2023, maar opnieuw zonder succes. De selectieleidraad voor de concessie telt liefst 29 pagina’s en is te vinden op de gemeentelijke website. (lees verder onder de foto)

Wat loopt er fout volgens schepen Di Nunzio? “Ik denk dat de gewijzigde procedure goed in de markt is gezet, daar ligt het niet aan. We willen het nu in meerdere rondes doen om in overleg met mogelijke kandidaten tot een goed onderhandelde concessie komen. Alleen is de uitdaging om er te vinden. Er waren mensen geïnteresseerd, maar niemand diende zich als echte kandidaat aan.”

“ Het feit dat de eerste concessie geen succes was en dat het momenteel ook niet in uitbating is, maakt het moeilijker om de inkomsten te ramen. Het gebrek aan realistische zakencijfers schrikt wellicht mensen af om een ondernemersrisico te nemen. We bezinnen ons binnenkort over het feit of we voor een concessie gaan, of voor een andere formule. Eigen beheer, vrijwilligers, een mix, of een concesssie: het moet verder bekeken worden. Maar we geloven in de slaagkansen van een concessie met goede wederzijdse afspraken. De heropstart van het UYTcafé blijft hoe dan ook een uitdaging.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus