Huis van het Kind geschrapt uit plannen nieuwbouw Moorkensplein: “Zeshonderd vierkante meter gewonnen”

© ATV

Borgerhout -

Op een infomoment over het Moorkensplein dinsdagavond werden de nieuwe krijtlijnen voor de lang geplande nieuwbouw op het plein uit de doeken gedaan. Opvallend: het Huis van het Kind dat normaal gezien in het pand kwam samen met de bib en een nieuw kinderdagverblijf komt er niet. Dat geeft iets meer ruimte voor groen. De bib krijgt ook een binnentuin.

Rebecca Van Remoortere

In grote getallen kwamen de buurtbewoners van op en rond het Moorkensplein luisteren naar de plannen voor de herontwikkeling van de buurt. Aan die herontwikkeling gaan al jaren van plannen, plannen wijzigen en buurtprotesten vooraf. Op een relatief kleine site moet er meer open ruimte gecreëerd worden, maar moet ook een kinderdagverblijf en een bibliotheek komen.

Het grootste nieuws was dat het Huis van het Kind dan toch niet opgenomen wordt in de grote nieuwbouw. “Daardoor komt 600 m² vrij. Bruto is dat, want we kunnen niet beloven dat die volledige 600 m² naar open ruimte gaan”, klonk het bij schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) en schepen van Kinderopvang Nabilla Ait Daoud (N-VA) die samen de buren te woord stonden.

Maar dus toch iets meer open ruimte dan eerder voorzien was in de plannen. “In eerdere plannen werd een zeer groot nieuwbouwproject gebouwd dat tot tegen de Langstraat zou komen. Daardoor bleef er nog maar een klein stukje groen over”, legt Ward Joppen uit van actiegroep Reuzenpark. De actiegroep pleit al langer voor een veel groter park achter het Moorkensplein.

In de plannen – of beter schetsen – die werden voorgesteld, was de nieuwbouw kleiner en lag die verder naar achter. “Zo komt er inderdaad iets meer ruimte vrij, we zijn voorzichtig positief over het schrappen van het Huis van het Kind in dit project en het creëren van al iets meer groene ruimte, maar we blijven zeer sceptisch. In het verleden zijn ook dingen beloofd die niet zijn uitgekomen”, aldus de mensen van Reuzenpark.

In het schetsontwerp, dat verder uitgewerkt wordt door het Nederlandse Studio Nauta en architect Pieter Bedaux, ligt de nieuwbouw inderdaad verder naar achter. “Verder komt daar ook nog een grote binnentuin achter, die is overdag geopend en kan ’s avonds vanaf 22u worden afgesloten”, aldus schepen De Ridder. Er komt ook een doorgang naar de Mellaertsstraat en twee doorgangen door de bib naar het Moorkensplein en richting de Langstraat.

Het schetsontwerp waarmee de architecten verder aan de slag gaat. Het paarse deel is de nieuwbouw, de groene delen het park en de binnentuin.© joris herregods

Het kinderdagverblijf zal plaats bieden aan honderd kindjes en moet in een symbiose met de bib werken. “Zo wordt het lezen vanaf jonge leeftijd meteen gestimuleerd. Er komt ook een taalpunt voor anderstalige ouders”, aldus schepen Ait Daoud.

Het infomoment ging vooral over de nieuwbouw. Maar wie Moorkensplein zegt, zegt ook het braakliggende terrein in de Mellaertsstraat vlakbij. Daar ligt een braakliggend stuk grond dat de stad wil verkopen. Ook de bewoners van die straat waren aanwezig. Zij vroegen zich vooral af waarom de invulling van de nieuwbouw op het Moorkensplein niet gewoon kan worden ondergebracht in een nieuwbouw op dat braakliggend terrein en kregen een simpel antwoord. “We hebben minstens 1.200 vierkante meter nodig voor de bib en het kinderdagverblijf, het braakliggend terrein is maar 900 vierkante meter groot”, zeiden de mensen van AG Vespa daarover.

De bewoners van Melaertsstraat voerden actie met een zandbank omdat zij in hun staat “kijken op een zandbak” aan het braakliggend terrein.© Joris Herregods

“We vinden het jammer dat er niet creatiever wordt nagedacht over de invulling. Zoveel scheelt dat niet in vierkante meter oppervlakte, volgens ons is het wel mogelijk om in de Mellaertsstraat te bouwen en de site aan het Moorkenssplein groen en open te laten”, zegt Annick Mannekens die voor de buren van de Mellaertsstraat spreekt.

Het laatste is nog niet gezegd of geschreven over heel de site in hartje Borgerhout. Er worden ook nog overlegmomenten en infomomenten gepland. En de buren, die blijven het met een scepsis opvolgen tot alle partijen elkaar ergens in het midden tegenkomen. In 2026 moet de bouw er in ieder geval staan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus