Kopen of niet? Gemeente vraagt inwoners advies over kasteel van Westmalle

© ATV, Van der Build

Westmalle, Malle -

Moet de gemeente het sprookjesachtig kasteel van Westmalle kopen, zodat iedereen in het twaalf hectaren groot park mag komen picknicken en wandelen? Of moet het gemeentebestuur zuinig zijn in deze moeilijke tijden en mogen andere geplande investeringen niet op de lange baan worden geschoven? De inwoners mogen tot eind april meestemmen via de website van Malle.

Kristin Matthyssen

Het kasteel van Westmalle is nog mooier dan het kasteel de Renesse in Oostmalle. Het is een van de mooiste authentieke middeleeuwse kastelen, in het Antwerpse eigenlijk alleen voorbijgestoken door het kasteel van Vorselaar, qua ‘waaw’-factor.

Het kasteel van Westmalle, met rechts de ronde bouw.© Stanny Correwyn

Tot december 2021 werd het bewoond door barones van der Straten Waillet, die vlak voor haar 105de verjaardag overleed. Door de vele erfgenamen besloot de familie het domein enkele maanden later te koop te zetten. De vraagprijs bedroeg 3,8 miljoen euro.

Kris Mintjens van oppositiepartij OostWest drong er eerder op de gemeenteraad op aan om deze unieke kans niet te laten schieten. Het kasteel staat in een prachtig decor met een ijskelder, een groot rond gebouw, een boswachterswoning en een prachtig park met bossen en veteranenbomen.

Het voornemen van de gemeente is om het voorheen ontoegankelijk domein open te stellen. Volgens het principieel akkoord van de gemeente met de eigenaars van het kasteel zou Stichting Kempens Landschap het kasteel kopen indien de gemeente effectief publieke belangstelling heeft. Dan zou de gemeente 853.050 euro neertellen en de Stichting Kempens Landschap de rest voor haar rekening nemen. Voor die investering zal de gemeente in haar begroting op zoek moeten gaan naar budget. Andere projecten zullen uitgesteld of geschrapt moeten worden.

Het kasteel van Westmalle op een oude briefkaart.© rr

Kempens Landschap heeft ervaring in het herbestemmen van kasteeldomeinen. Zo is de stichting, verbonden aan de provincie, sinds 2012 mede-eigenaar van het kasteeldomein Hof ter Linden samen met de gemeente Edegem en het Agentschap voor Natuur en Bos.

Stichting Kempens Landschap zal de gemeente helpen subsidiedossiers op te stellen om de eigen inbreng onder controle te houden, al kan het bedrag oplopen tot vier miljoen euro, verspreid over enkele jaren. Over de restauratie en de daarmee verbonden kosten zal de volgende bestuursploeg na de verkiezingen van 2024 moeten beslissen.

Omdat de financiële impact zwaar is, houdt de gemeente nu een bevraging. De gemeente zal rekening houden met het resultaat als duizend Mallenaren zich uitspreken. De uitslag zal beschouwd worden als een advies.

https://www.malle.be/kasteelwestmalle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus