Inbrekers in apotheken verbrijzelen glazen toegangsdeur met putdeksel

Hechtel-Eksel/Lummen/Zonhoven -

Vier Roemenen hebben dinsdag in Hasselt straffen van 18 tot 24 maanden cel gekregen voor vier inbraken, twee inbraakpogingen en bendevorming. Ze hadden het onder meer gemunt op apotheken. Binnen geraken deden ze door met een putdeksel of een boordsteen de glazen toegangsdeur te verbrijzelen.

Geert Houben

Het kwartet was in juli 2019 ‘succesvol’ bij drie apotheken in Diest en in Lummen. Ook een Diestse krantenwinkel kreeg bezoek van enkele daders die in wisselende samenstelling de feiten pleegden. Hun buit ging van kleingeld tot 500 euro. Inbraken in een apotheek in Hechtel-Eksel en in een Zonhovense fietsenwinkel in augustus 2019 mislukten. In Diest zag een voorbijganger een gemaskerde dader op de fiets de vlucht nemen. Nog een andere getuige herkende een van de dieven bij het bekijken van camerabeelden. De inbraakpoging in Zonhoven werd het viertal fataal. De politie kon de daders in hun Ford Galaxy met Duitse nummerplaat van de straat plukken. Met de hulp van DNA-onderzoek op handschoenen, kledij en een zaklamp was het mogelijk om ze te linken aan de feiten.

Bekend in buitenland

De rechter hekelde in het vonnis dat de daders niet terugdeinsden om aanzienlijke schade aan te richten en dat ze uit waren op snel winstbejag. Naar België afzakken deden ze enkel om misdrijven te kunnen plegen en vervolgens de vlucht terug naar Roemenië te nemen om hun pakkans te verkleinen. Hetzelfde procedé pasten ze eerder ook al toe in Duitsland, Frankrijk en Spanje. Afhankelijk van hun strafblad en het aantal gepleegde feiten liepen ze celstraffen van 18 tot 24 maanden op. Daarnaast draaien ze elk voor een boete van 800 euro op. Hun Ford Galaxy, de kledij en handschoenen zijn verbeurd verklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus