Stevige boete en dwangsom voor man die vervallen vrachtschip verhuurde als woonboot

© blg

ALVERINGEM/VEURNE -

Een 57-jarige man uit Alveringem krijgt 8.000 euro boete, waarvan de helft effectief, omdat hij een oud vrachtschip verhuurde als woonboot. Aan boord waren amper woonfaciliteiten en de verantwoordelijkheid voor het opknappen van de boot, legden huurder en verhuurder bij elkaar.

Jonathan Folens

De boot ligt aangemeerd in de binnenstad van Veurne. Bij een inspectie op 13 maart 2019 werd de boot al totaal ongeschikt bevonden om in te wonen. Het oude vrachtschip had geen sanitair, keuken of stromend water. De verhuurder beweerde dat zijn huurder perfect wist waaraan hij begon en dat hij de boot zou opknappen terwijl hij er woonde. Dat zou de huurder inderdaad doen maar zijn huisbaas had hem daar volgens hem het nodige materiaal voor beloofd en dat kwam niet. De man betaalde daarom al enige tijd zijn huur niet en werd daar al voor veroordeeld door het vredegerecht.

Dwangsom van 125 euro per dag

Ook al hield de eigenaar vol dat hij nooit werkmateriaal beloofde, ging hij toch in de fout door zijn boot in dergelijke toestand te verhuren. Zelfs drie jaar na de eerste inspectie bleek er nauwelijks verbetering te zijn. Naast de boete krijgt de eigenaar van de rechter nog een jaar de tijd om zijn boot te slopen of een andere bestemming te geven. Anders moet hij een dwangsom van 125 euro per dag betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus