IOC is voorstander om Russen aan internationale competities te laten deelnemen maar hakt nog geen knopen door

Thomas Bach© AFP

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) pleit ervoor atleten uit Rusland en Wit-Rusland toe te laten tot internationale competities, onder neutrale vlag en “op individuele basis”, zolang ze de oorlog in Oekraïne niet actief hebben gesteund of een contract hebben via het Russische of Wit-Russische leger.

Jens HeylenBron: BELGA

Het Uitvoerend Comité heeft evenwel nog geen beslissing genomen omtrent de aanwezigheid van sporters uit beide landen op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het IOC houdt zich het recht voor om daar “op een gepast moment” knopen over door te hakken. Dat bevestigde voorzitter Thomas Bach dinsdag tijdens een persconferentie.

Onder meer Oekraïne, Polen en de Baltische staten hebben er al mee gedreigd de Spelen te zullen boycotten als het IOC het licht op groen zet voor Russen en Wit-Russen om er in Parijs bij te zijn.

Intussen zijn de kwalificaties voor de Spelen van 2024 al aan de gang, maar volgens Thomas Bach zal dat geen rol spelen in de beslissing om Russen en Wit-Russen al dan niet startrecht te geven. “De olympische organisatie zal op het gepaste moment, in volledige discretie en zonder rekening te houden met de resultaten in de kwalificatiecompetities voor de Spelen een beslissing nemen”, zei Bach.

In december had het IOC al laten verstaan “te onderzoeken” op welke manier Rusland en Wit-Rusland opnieuw in de wereldsport kunnen worden opgenomen. Sinds februari 2022, toen Rusland met steun van buur Wit-Rusland Oekraïne binnenviel, zijn sporters uit beide landen in heel wat internationale competities niet welkom.

De IOC-voorzitter herhaalde dinsdag dat de olympische beweging “de Oekraïense atleten op alle mogelijke manieren wil helpen, om een zo sterk mogelijk Oekraïens team in Parijs te hebben”. Hij veroordeelde ook opnieuw de Russische invasie die hij omschreef als “een flagrante schending van het olympisch bestand dat op dat moment van kracht was en van het olympisch handvest”.

Verder benadrukte Bach dat internationale sportfederaties autonoom moeten kunnen beslissen over wie deelneemt aan hun competities “zonder enige politieke inmenging”. “Sportorganisaties moeten als enige verantwoordelijk zijn voor de beslissing welke atleten kunnen deelnemen aan internationale competities op basis van hun sportieve verdiensten en niet op basis van politieke gronden of vanwege hun paspoort”, stelde de Duitser.

© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen