Beschadigd Sojoez-ruimtevaartuig veilig teruggekeerd op aarde

© AP

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd was geraakt door de inslag van een klein steentje, is dinsdag veilig geland op aarde. Hangend aan parachutes plofte de Sojoez MS-22 zachtjes op de steppe van Kazachstan. Enkele uren eerder had hij het internationale ruimtestation ISS verlaten. Bij de terugkeer in de dampkring moest het ruimteschip enorme hitte doorstaan.

gjsBron: BELGA

De Sojoez was in september gelanceerd. Hij bracht toen twee Russen en een Amerikaan naar het ISS. Half december begon de capsule ineens koelvloeistof van een radiator te lekken. Bij inspectie werd een gaatje van 0,8 millimeter groot gevonden. Dat lek was waarschijnlijk ontstaan door een zogenoemde micrometeoroïde, een miniem stukje gruis in de ruimte.

Na onderzoek besloten Rusland en de Verenigde Staten om alternatief vervoer te regelen. Ze stuurden vorige maand een ander vaartuig, de Sojoez MS-23, naar het ISS. Dat moet de twee Russen en een Amerikaan terugbrengen. Zij blijven een halfjaar langer in het ruimtestation, en daarom had het ruimteschip dat dinsdag landde geen bemanning aan boord.

In geval van nood had de kapotte Sojoez wel gebruikt kunnen worden om mensen naar de aarde te brengen. Maar het zou binnen dan wel veel warmer en vochtiger zijn geworden dan gebruikelijk, dus bijzonder onprettig. Dat is niet nodig omdat er een alternatief is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen