“Drugs en overlast, glas en zwerfvuil”: bewoners Brabantwijk klagen onveiligheid aan en eisen meer middelen voor politie

Drugs blijven een probleem in de Brabantwijk. De politiediensten worden te veel aan hun lot overgelaten, vinden de inwoners.© vmd

Brussel -

Een twintigtal buurtbewoners van de Brabantwijk aan het Noordstation in Brussel heeft dinsdag met een betoging de onveiligheid in de buurt aangeklaagd. Ze eisen meer middelen voor de veiligheidsdiensten.

Belga

Met de betoging, die plaatsvond voor het politiecommissariaat in de Brabantstraat, klagen de buurtbewoners de onveilige toestand in de buurt aan. “Druggebruikers zorgen voor overlast en maken de buurt onveilig. In de inkomhallen van de huizen en voor de vitrines van de winkels ligt er glas en zwerfvuil”, zegt een buurtbewoner. “Ik ben een slachtoffer.”

“Moorden”

De betoging vond dan wel plaats voor het politiekantoor, maar de kritiek is niet gericht tegen te politie. “De politiediensten doen wat ze kunnen met de middelen die ze hebben”, zegt Inge Paemen, ambtenaar bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Zij komt de buurtbewoners uit solidariteit ondersteunen.

“Er vinden moorden plaats”, zegt Jo, een buurtbewoner. Volgens hem heeft dat alles te maken met verschillende drugsbendes die elkaar bekampen om territorium buit te maken. 

Straten blokkeren

Thierry Balsat, informeel organisator van de actie, eist concrete acties van de gewestelijke én federale overheid. “Elke dag vinden hier drama’s plaats. De overheden beloven ons concrete acties, maar die worden nooit geconcretiseerd”, vindt hij. “De politiedienst wordt hier aan een triest lot overgelaten.” Balsat heeft er genoeg van. “Als er niet snel iets verandert, dan zullen wij elke week opnieuw de straten in de Brabantwijk blokkeren.” 

Middels een eisenbundel vragen de buurtbewoners om de politie bijkomende middelen te geven en vragen ze expliciet aan minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om federale politie-eenheden in te zetten, een 24/7-noodlijn te installeren en een speciaal bevoegde magistraat te laten werken op de wijk. “Het is nog niet te laat.”

Oplossingen zoeken

Audrey Dereymaeker, woordvoerster van de politiezone Brussel Noord, kwam ook ter plekke. “Het is een wijk met veel problemen, maar ook een wijk vol energie en projecten. We zijn hier om te luisteren en samen te zoeken naar oplossingen.”

Volgens Dereymaeker heeft het Brussels gewest reeds bijkomende politiepatrouilles ingezet, ook de federale politie zou in de wijk patrouilleren. “We hebben een goede samenwerking met de federale politie.” Over mogelijke toekomstige acties is Dereymaeker concreet. “We gaan toekomstige acties niet verbieden. Dat is de bevoegdheid van burgemeester Philippe Close (PS).”

Alarmbel

De burgemeester van Sint-Joost-Ten-Node, Emir Kir, uitte zijn steun voor de betoging.

“Wij kunnen niet anders dan delen in de bezorgdheid en de gevoelens van de bewoners en gebruikers van de Noordwijk. Wij hebben herhaaldelijk aan de alarmbel getrokken en onze ministers verzocht om de veiligheid van deze kleine perimeter tot een nationale prioriteit te maken. Er is enige vooruitgang geboekt,  maar dit is niet voldoende.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus