Bestuur blijft bij verbod op kleine windmolens buiten industriezones

Windmolens klein of groot, zoals hier in buurgemeente Maldegem, het blijft een moeilijk verhaal in Aalter.© IF

AALTER -

Groen Aalter wil dat de gemeente het verbod schrapt op kleine windmolens buiten industrieterreinen. Vooral de landbouw zou daar goed bij varen, meent de oppositiepartij.

Erwin Mynsberghe

Eind vorig jaar werd een verordening goedgekeurd die windmolens van maximaal 15 meter enkel toelaat op de Aalterse industrieterreinen. “Landbouwers die een kleine windmolen willen plaatsen, kunnen dat in Aalter bijgevolg niet”, zegt Mieke Schauvliege, fractieleider van Groen. “Dat doet de absurde situatie ontstaan dat landbouwers in dezelfde straat – maar in een andere gemeente zoals Lievegem en Bellem – wel een windmolen mogen plaatsen, maar dat Aalterse landbouwers dat op nagenoeg dezelfde plek niet mogen. Ondanks het feit dat de impact op het landschap en natuur hetzelfde is.”

Het verbod is een vorm van pestbeleid, meent Schauvliege. “Zeker nu duidelijk is dat het Aalters klimaatrapport desastreus is. Op 10 jaar tijd is onze CO2-uitstoot maar met 1,8 procent verminderd. Tegen 2030 moet die uitstoot met 40 procent naar beneden, ten opzichte van 2011. Het is dus alle hens aan dek. Daarom zal Groen iedere gemeenteraad een klimaatvoorstel doen. Want met de voorstellen die Aalter doet, komen we er duidelijk niet.”

“Veel betere alternatieven”

“We vragen Groen om een beetje meer inspiratie, want kleine windmolens zijn geen goed idee”, aldus schepen Patrick Hoste (CD&V). “Eén: het stoort, het zijn schreeuwlelijke dingen, al is dat een kwestie van smaak. Maar ze zijn ook peperduur en het rendement op lange termijn is zeer twijfelachtig. Landbouwbedrijven beschikken over heel wat dakoppervlakte en die worden steeds meer opgevuld met zonnepanelen. Heel veel van die bedrijven wekken via mestverwerking en vergisting ook meer warmte en elektriciteit op. Dát moeten we stimuleren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus