Rik en Sabine sluiten hun slagerij na 37 jaar: “Toen we begonnen waren er zeven slagers, nu nog twee”

Rik en Sabine genieten voortaan van hun pensioen. Ze hopen wel dat er opnieuw een slager in de zaak komt.© bfr

Moorslede -

Na een carrière van 37 jaar op de Marktplaats in Moorslede heeft slagerskoppel Rik Vanhaverbeke en Sabine Verhaeghe zondagmiddag voorgoed zijn slagerij gesloten. Het koppel geniet voortaan van zijn pensioen. “We zullen onze klanten hard missen en hopen dat er hier weer een handelszaak komt.”

Bert Feys

Slagerij Rik en Sabine was jarenlang een vaste waarde in het centrum van Moorslede. 37 jaar geleden startte het koppel er zijn zaak. Ze woonden toen nog in Slypskapelle. “Er was hier voordien al een beenhouwerij, maar die stond al een tijdje leeg”, herinnert Sabine zich. “We begonnen tijdens de eindejaarsperiode en wisten daardoor onmiddellijk wat hard werken is.”

Aanvankelijk spitste de slagerij zich vooral toe op charcuterie, later kwamen daar traiteurgerechten bij. “We zijn eigenlijk meer en meer geëvolueerd van slagerij naar traiteur”, zegt Rik. Het koppel merkte tijdens die vele jaren dat er ook veel veranderd is binnen de ‘stiel’. “Toen we begonnen, waren er hier in de gemeente nog zeven beenhouwerijen, nu wij stoppen, zijn er dat nog twee.”

Raar gevoel

Bloedworst, droge worstjes of gehakt, het zijn enkele van de specialiteiten van Rik, die een opleiding tot slager volgde aan Ter Groene Poorte in Brugge. “Daarnaast volgden we samen ook een traiteursopleiding in Kortrijk”, zegt Sabine.

Inmiddels zijn beiden 60 jaar geworden. Enkele maanden geleden beslisten ze om eind maart met pensioen te gaan. “De laatste weken voelde het toch maar heel erg raar aan”, zegt Rik. “Wat zouden we gaan doen zodra we op pensioen zijn?”

Nieuwe knie

Voor Rik wacht een lange revalidatie. Twee dagen nadat de slagerij dichtging, moet hij al onder het mes voor een nieuwe knie. “We hebben een huisje gekocht vlakbij de gemeenteschool waar vier van onze zeven kleinkinderen naar school gaan”, zegt Sabine. “Nu we met pensioen zijn, zullen we een beetje langer slapen en een beetje minder kuisen. Dat laatste hebben we urenlang gedaan. We waren misschien niet de vroegste vogels, maar ’s avond waren we vaak erg laat nog in de weer.”

De slagerij en de bijhorende woning staan inmiddels te koop. “Het mooiste zou zijn dat er een opvolger voor de slagerij komt op deze uitstekende locatie. We beseffen dat er nog maar weinig slagerijen bijkomen. Een nieuwe handelszaak zou al heel mooi zijn. Dat brengt extra leven in de brouwerij.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus