Vijf jaar cel voor zes digitale plofkraken op bankautomaten

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft dinsdag vier Oost-Europeanen veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor het leegroven van zes bankautomaten. Ze gebruikten daarvoor geen explosieven, maar simpelweg een laptop waarmee ze de software van de automaten manipuleerden. De beklaagden, die verstek lieten gaan, maakten 300.000 euro buit. De rechtbank beval voor alle vier de onmiddellijke aanhouding.

blgBron: BELGA

Bij een digitale plofkraak verwijderen de daders het lichtpaneel van de automaat, waardoor ze toegang krijgen tot het binnenwerk. Ze sluiten een laptop op het besturingssysteem aan, manipuleren de software en geven vervolgens de opdracht om het maximale bedrag uit te keren.

Via deze specifieke werkwijze werden in de zomer van 2020 zes bankautomaten van Argenta gekraakt in Borsbeek, Ranst, Roeselare, Destelbergen, Ingelmunster en Kortrijk. De daders propten het geld telkens in rugzakken en gingen met 300.000 euro aan de haal. Op camerabeelden waren drie verdachten te zien. Ze verplaatsten zich met een Mercedes of Audi met Tsjechische nummerplaten, die door een vierde verdachte bestuurd werd.

Eind juli 2020 werden Denis D. en Vasile U. in Portugal gearresteerd op verdenking van zes gelijkaardige kraken die ze daar gepleegd hadden. Ze hadden verschillende bankkaarten bij zich die ook in België waren gebruikt. De twee moeten eerst hun celstraf in Portugal uitzitten, voordat ze aan ons land worden overgeleverd. Ze konden wel verhoord worden over de feiten, maar beriepen zich op hun zwijgrecht.

De Mercedes en Audi werden in Portugal aangetroffen. Via documenten en vingerafdrukken in de wagens werden nog twee verdachten geïdentificeerd. Andrei U. kon nog niet worden aangetroffen. Boris G. bevindt zich nog altijd in Moldavië, want dat land levert geen eigen onderdanen aan. Hij werd wel verhoord, maar ontkende de feiten.

De rechtbank vond de feiten bewezen. Argenta stelde zich burgerlijke partij en kreeg 267.060 euro schadevergoeding toegekend. Door de digitale plofkraken, ook wel ‘jackpotting’ genoemd, zag de bank zich destijds genoodzaakt om 143 verouderde automaten buiten werking te stellen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus