Groenzones, fietsstallingen en ruimte om te verpozen: heraanleg Alfred Verweeplein krijgt vorm, werken ten vroegste voor 2025

Intussen werd een eerste concept opgemaakt voor het nieuwe Alfred Verweeplein.© IF

Knokke-Heist -

Het Alfred Verweeplein van de toekomst krijgt vorm: in oktober 2022 vond een ontwerpoefening plaats met diverse actoren, waaruit een eerste concept vloeide met een groene invulling en plaats voor verpozing. De werken zelf zouden ten vroegste voor 2025 zijn.

Junior Verbeeke

Een week lang werd de toekomst van het Alfred Verweeplein, waar het stadhuis gevestigd is, in oktober 2022 besproken tijdens een zogenaamde ‘charette’. Dat is een intensieve ontwerpoefening met alle stakeholders en experts. Het plein kampt met verschillende uitdagingen: er leeft een spanningsveld tussen jongere en oudere gebruikers, terwijl er ook uitgaansoverlast en problemen rond verkeersveiligheid leven. Een aantal tegels ligt ook los.

Ontwerp verder uitwerken

Na een eerste ontwerpoefening bleek dat 89 procent van de respondenten een groene ontmoetingsruimte met grote loofbomen de beste optie vindt .78 procent vindt het plein ook de perfecte locatie voor kleine, lokale evenementen. 56 procent wil dat het uitgaansleven beter gefaciliteerd wordt met toiletten en bomen tegen geluidsoverlast.

Daaruit kwam een eerste concept naar voren: een groene invulling, bomen en plaats om te verpozen moeten de harmonie op het Alfred Verweeplein terugbrengen. “Al moet het ontwerp nog verder uitgewerkt worden”, aldus het gemeentebestuur.

In 2023 en 2024 wordt een studiebureau aangesteld voor de uitwerking van het ontwerp en technisch dossier, de heraanleg van het plein zelf zal wellicht voor 2025 en 2026 zijn. “Het toekomstige Verweeplein zal inzetten op een betere circulatie van de mobiliteit”, klinkt het nog. “Zo komt er ruimte voor een fietsenstalling, shop & go-plaatsen en taxiplaatsen, steeds in combinatie met kwalitatieve materialen en voldoende groenzones.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus