Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde: astronauten moeten zes maanden langer in de ruimte blijven

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden. De ruimtevaarders die met het vaartuig hadden moeten terugkeren, moeten een half jaar langer in het ISS blijven.

Het vaartuig, de Sojoez MS-22, is rond 11.57 uur Belgische tijd losgekoppeld van het ISS. Door de zwaartekracht vertrekt het dan richting de aarde. Ongeveer twee uur na het loskoppelen moet het vaartuig, hangend aan parachutes, landen op de grasvlaktes van Kazachstan.

De Sojoez was in september gelanceerd. Hij bracht toen twee Russen en een Amerikaan naar het ISS. Half december begon de capsule ineens koelvloeistof van een radiator te lekken. Bij inspectie werd een gaatje van minder dan 1 millimeter groot gevonden. Dat lek was waarschijnlijk ontstaan door een zogenoemde micrometeoroïde, een miniem stukje gruis in de ruimte.

(Lees verder onder de foto)

In geval van nood had de kapotte Sojoez wel gebruikt kunnen worden om mensen naar de aarde te brengen. Maar het zou binnen dan wel veel warmer en vochtiger zijn geworden dan gebruikelijk, dus bijzonder onprettig. Dat is niet nodig omdat er een alternatief is. Een ander vaartuig, de Sojoez MS-23, is sinds vorige maand bij het ISS. 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen