Basketbal  Top Division Two  RPC Anderlecht

Laurent Monsieur gelooft nog in mirakel voor RPC Anderlecht: “We hebben vertrouwen getankt”

De terugkeer van deze Stéphane Moris was een serieuze opsteker voor RFC Anderlecht.© kms

Het doek in derde klasse leek gevallen voor RPC Anderlecht met een drie op negentien als dieprood kleurend rapport. Na de 61-63-stuntzege op Nijvel overvleugelde het team van coach Laurent Monsieur nu ook Geel (84-67) waardoor de deur van de Top Division Two opnieuw op een kier staat.

Wim Redant

Het is dan wel nog wat vroeg om paaseieren te rapen, maar de verrijzenis van Anderlecht leek zich af te spelen in Nijvel waar met Phivos Livaditis de gewezen assistent-coach van profclub Circus Brussels aan het trainersroer staat. Nijvel staat afgescheiden tweede en was zowat de enige ploeg die kampioen Falco Gent het vuur aan de schenen kon leggen. “Ik ken Nijvel door en door en dat hielp me wel bij het uittekenen van het wedstrijdplan”, zegt Laurent Monsieur. “Daartegenover staat dat Phivos Livaditis ook wel Anderlecht ontleedde zodat we elkaar niet echt konden verrassen. We speelden ginds gewoon een steengoede wedstrijd. We recupereerden met Jeremy Vanderkelen en Stéphane Moris twee sterkhouders en dat scheelde uiteraard een slok op de borrel. Op training tekenen al drie weken op rij tien spelers present en dat werpt zijn vruchten af. We kunnen nu eindelijk volwaardig trainen met vijf tegen vijf. Onze defensie staat nu een stuk beter op punt.”

Regelmaat aanhouden

Anderlecht nam vlot de maat van Geel en klom langszij, maar torst wegens een negatief onderling puntensaldo nog wel de rode lantaarn. “Twee ploegen degraderen. We moeten in de resterende vijf wedstrijden dus nog zeges plukken om niet alleen Geel, maar ook nog een ander team achter ons te houden. We tellen nu één zege minder dan Hasselt dat nog op bezoek komt en twee zeges minder dan Stevoort dat we op de slotdag ontvangen. We tankten vertrouwen. Ik vertelde de spelers dat we het kunnen redden indien we de huidige regelmaat aanhouden.”

Vrijdag trekt Anderlecht naar kampioen Falco Gent dat in de heenronde de Brusselaars een afstraffing bezorgde in de Simonetzaal. “We klopten toch ook Nijvel in eigen huis en moeten erin geloven. Falco won zondag nipt met 62-65 op Leuven Bears B. Falco heeft de titel al op zak en misschien mondt dat wel uit in decompressie. Het is wel knap vervelend dat na Falco twee vrije weekends volgen. Zo wordt ons positieve elan toch wel gebroken.”

Monsieur wil een degradatie absoluut vermijden. “Het niveau van eerste landelijke is in de Franstalige liga bedroevend. In dat geval neem ik afscheid als coach. Anderlecht speelt al tien jaar lang in derde klasse waar het ook thuis hoort. De Simonetzaal is stokoud en kan een laagje verf gebruiken, maar ze hoort thuis in het nationale basket.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus