Stad deelt voor het eerst burgerbudget uit

© if

Eeklo -

De stad Eeklo geeft voor het eerst een burgerbudget aan inwoners met goede ideeën. Vijf winnende projecten mogen de pot van 30.000 euro verdelen.

Chris Thienpondt

Meemakers9900 – zoals het initiatief heet – stimuleert inwoners om activiteiten te organiseren rond buurtbetrokkenheid, sociale verbinding of een beter klimaat. Er waren in totaal elf kandidaten. “Dat was al een succes. 1.135 burgers brachten dan ook nog eens hun stem uit, die meetelde voor 40 procent van de punten”, zegt schepen van Participatie Hilde Lampaert (N-VA). Een jury bepaalde de overige 60 procent.

Drijfkracht krijgt 13.000 euro voor de uitbouw van een door burgers uitgebaat fietsoplaadpunt op zonnestroom. Christine De Roo en haar dochters halen 6.000 euro binnen voor Let’s save food, een groep vrijwilligers die voedseloverschotten ophaalt bij winkels en organisaties, met de bedoeling voedselverspilling tegen te gaan. De Meetjeslandse Bouwmaatschappij ontvangt 5.000 euro om samen het buurthuis van de Crielkenswijk opnieuw in gebruik te nemen. Buurtvonken van wijkcentrum De Kring en Gebuurtedekenij ’t Kaaiken, die met laagdrempelige activiteiten de buren van ’t Kaaiken en de Verloren Hoek opnieuw willen samen brengen, mag op 3.000 euro rekenen. Ook het Sparreboscomité krijgt 3.000 euro voor de Sparrebosstraat van de Toekomst.

Ook in 2024 en 2025 stelt de stad 30.000 euro burgerbudget ter beschikking. Na de zomer wordt een tweede oproep naar projecten gelanceerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus