Mensensmokkelaar vraagt straf met uitstel door ziekte

© blg

Nieuwpoort -

V.K., een Turkse Deen vraagt in beroep een lichtere straf voor mensensmokkel. Op 12 maart 2016 werd hij in Nieuwpoort gearresteerd toen hij twaalf vluchtelingen met een bootje naar Engeland wou brengen.

Olivier Scheir

Ooggetuigen zagen hoe een bootje bij het uitvaren van de jachthaven tegen een andere boot botste. Omdat ze voordien een busje bij het bootje zagen staan, alarmeerden ze de politie en die kon het vaartuig onderscheppen. In het ruim troffen de agenten twaalf Syrische vluchtelingen aan. Onder hen twee jongens en een kind van amper vijf jaar. V.K., (50) werd ingerekend.

Door het levensgevaar dat de vluchtelingen liepen in het kleine bootje met maar twee zwemvesten aan boord, dat dreigde te kapseizen en dat bovendien bestuurd werd door iemand die dat nauwelijks kon, kreeg V.K. in eerste aanleg acht jaar cel. Maar toen V.K. met zijn vrouw en twee kindjes in Canada woonde, liep V.K. een ernstig hersenletsel op. De familie verhuisde dan weer naar Denemarken. De interesse van V.K. voor boten werkte als een therapie. Het koppel was van plan om in Spanje een toeristisch bootproject te starten, maar ze konden het financieel niet aan. Toen werd V.K. benaderd door enkele criminele figuren, onder wie een zekere Sami O., die heel andere plannen hadden. Onder druk gezet, hapte hij uiteindelijk toe om mensen te smokkelen. Gezien de gezondheidstoestand van zijn cliënt vroeg zijn advocaat in beroep een straf met uitstel. “Zijn plaats is niet in de gevangenis.”

Uitspraak op 21 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus