Na melding over woninginbraak treft politie 230 kilo drugs aan in eerder ontdekte cocaïnewasserij

In Arendonk in de Kempen trof de politie ook al eens een cocaïnewasserij aan.© Parket Antwerpen

Battel, Mechelen -

De politie heeft opnieuw een grote partij drugs aangetroffen in een woning in Battel (Mechelen), naar verluidt zo’n 230 kilogram met een straatwaarde van ruim elf miljoen euro. De actie kwam er na een melding over een woninginbraak. Begin vorige maand stootte de politie in het huis al op sporen van een cocaïnewasserij en vijf kilogram coke met een straatwaarde van 250.000 euro.

Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen

Vorige week donderdag kreeg de politiezone Rivierenland een noodoproep voor een woninginbraak op de Hogeweg in Battel. “Naar aanleiding van die melding hebben inspecteurs een controle uitgevoerd op het adres. Ze hebben er een grote partij cocaïne aangetroffen, maar er zijn geen arrestaties verricht”, zegt Kato Belmans van het parket Antwerpen.

De cocaïne, zo’n 230 kilogram, werd in beslag genomen. Hoe de drugs daar nog geen twee maanden na een eerdere vondst terechtkwamen, is voorlopig nog een vraagteken. Begin februari was de politie al eens naar precies dezelfde plek geroepen door een alerte buurtbewoner. Die vond het verdacht dat de deur van het huis al een tijdje openstond. Terecht, zo bleek. Op de zolderverdieping van het huis troffen de speurders zaken aan die wezen op de organisatie van een cocaïnewasserij.

LEES OOK. Mannen die verdacht worden van rol in cocaïnewasserij blijven maand langer in de cel

Dat is een labo waar de drugs met chemische producten uit goederen zoals kleding, shampooflesjes of zelfs piepschuimen bekertjes wordt gewassen. Drugsbendes gebruiken die methode van het injecteren van drugs steeds vaker, om ervoor te zorgen dat ze cocaïne ongemerkt vanuit Zuid-Amerika in Europa kunnen binnensluizen.

In het huis in Battel heeft de politie toen ook vijf kilogram samengeperste cocaïne gevonden en een pers om er een blok mee te vormen. Enkele dagen later konden inspecteurs in het huis vier verdachten oppakken, allen twintigers. Onder hen ook de eigenaar van het huis, een 26-jarige Mechelaar. De vier worden verdacht van handel in verdovende middelen in vereniging en ze verschijnen volgende week opnieuw voor de raadkamer.

LEES OOK. Mechelen rolt actieplan uit na aanslagen: “Een mirakeloplossing is er niet, maar we gaan geen millimeter achteruit”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus