Comité laat biertje brouwen voor 225ste verjaardag Boerenkrijg

Het bestuur van het Boerenkrijgcomité klinkt met het nieuwe bier.© IF

Overmere -

Het Boerenkrijgcomité van Overmere brengt twee nieuwe bieren uit. De ‘Boerenkrijger’ is verkrijgbaar als tripel of als bruin bier en werd gebrouwen om de 225ste verjaardag van de Boerenkrijg, een opstand in de achttiende eeuw, te vieren.

Stef Van Overstraeten

“Op 12 oktober 1798 kookte in ons dorp het potje over”, vertelt initiatiefnemer Francky Verhofstadt. “De jonge plattelandsbevolking kwam in het verweer tegen een wet die de Franse overheersers hadden uitgevaardigd. De jonge boeren verzamelden in Overmere, toen de kantonhoofdplaats en trokken ten strijde. Om de heldenmoed van 225 jaar geleden in de kijker te zetten, hebben we een biercomité opgericht. Eddy Willeput, Stijn Van Steendam, Willem Van Steendam, Nick De Backer en ikzelf trokken naar brouwerij Fort Lapin in Brugge en lieten daar een unieke tripel brouwen. 6,5 graden, niet te zwaar en met een frisse smaak. Ook de donkere variant heeft een alcoholgehalte van 6,5 procent.”

Lichter en jonger

Het is niet de eerste keer dat in Overmere een Boerenkrijgbier gedronken wordt. In 1998, voor de tweehonderdste verjaardag van de opstand, pakte het biercomité al uit met het Pa&Gijs-bier. “Deze keer hebben we voor een nieuw brouwsel gekozen. Het bier is lichter, toegankelijker en met een jongere look”, zegt Francky. “De figuren op de etiketten zijn trouwens een herinterpretatie van de muurschilderingen in café Den Boerenkrijg. Die werden in 1948 geschilderd door kunstenaar Vic Temmerman, voor de 150ste verjaardag van de Boerenkrijg. Het bier is een van de eerste initiatieven in het kader van de grotere festiviteiten rond 225 jaar Boerenkrijg, tijdens het laatste weekend van augustus. Het Boerenkrijgcomité organiseert dan samen met een aantal verenigingen een heel feestweekend.”

Het Boerenkrijgbier wordt verdeeld via drankencentrale Vercruyssen. Ook de horecazaken in de buurt zullen de bieren serveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus