300 jaar geleden werd hij geboren maar Zottegem is zijn bekendste struikrover niet vergeten: “Acht nieuwe infozuilen vertellen het gewelddadige leven van Jan de Lichte”

Schepenen Evert De Smet (links) en Brecht Cassiman met burgemeester Evelien De Both bij één van de nieuwe infoborden waarop het verhaal van Jan De Lichte verteld wordt.© dvp

VELZEKE-RUDDERSHOVE -

Als stad waar hij werd geboren en naar aanleiding van 300ste verjaardag van de notoire struikrover, blaast Zottegem de figuur van Jan de Lichte nieuw leven in. Acht nieuwe infozuilen langs het Jan de Lichtepad in Velzeke-Ruddershove vertellen zijn levensverhaal.

Pieter De Valkenaere

Jan de Lichte, bekend als bendeleider en struikrover, zag het levenslicht op 7 april 1723 in Velzeke. Geen toeval dus dat de stad Zottegem vrijdag 7 april kiest als datum voor de inhuldiging van de acht toeristische zuilen met informatie over zijn geboorte, rooftochten, arrestatie en dood langs het Jan de Lichtepad in Velzeke-Ruddershove. De inhuldiging maakt deel uit van het feestprogramma dat Zottegem heeft uitgewerkt naar aanleiding van de 300ste verjaardag van zijn stadsgenoot.

Verjaardagstaart en wandelquiz

“De primeur van de nieuwe toeristische borden is voor de schoolgaande jeugd. Op 31 maart wandelen zij recht de geschiedenis in en worden ze op verschillende plaatsen langs het Jan de Lichtepad opgewacht door enkele belangrijke figuren in het leven van de lokale struikrover”, licht schepen van Toerisme Evert De Smet (N-VA) toe. “Een week later, op vrijdag 7 april, huldigen we de gegidste wandeling officieel in. Na afloop snijden we in het Archeocentrum in Velzeke een verjaardagstaart aan.”

Wandelaars of geschiedenisfans die er dan niet bij kunnen zijn, kunnen vanaf zaterdag 8 april een wandelquiz ophalen op de Dienst Toerisme. “De antwoorden op de vragen vind je langs het iconische Jan de Lichtepad”, aldus schepen Evert De Smet. “Degenen die hun formulier dezelfde dag terug indienen, krijgen een kleine attentie en maken kans op het prachtige boek van Louis Paul Boon De Bende van Jan de Lichte. Uiteraard kan je de wandelquiz daarna ook nog doen, gewoon voor het plezier.”

Struikrover of idealist?

Van Jan de Lichte staat niet vast of hij een ordinaire struikrover was dan wel een idealist die zich verzette tegen de gevestigde orde. Desondanks ziet schepen van Citymarketing Brecht Cassiman (N-VA) er reden genoeg in om hem onder de aandacht te brengen.

“Misschien ligt de waarheid wel ergens in het midden”, aldus Cassiman. “Wat wel vaststaat, is dat de bende van Jan de Lichte actief was in onze streek en dat de vele verhalen tot de verbeelding spreken. Het is niet moeilijk je in te beelden dat de Zottegemse struiken en bossen ooit het toneel waren van deze verhalen. Alleen al omdat zijn erfenis de geschiedenis levendig houdt, verdient hij een klein verjaardagsfeest.”

Het Jan de Lichtepad werd ingehuldigd in 1988. Het is 3 kilometer lang en start aan de kerk van Velzeke. Wie wil deelnemen aan de gegidste wandeling met verjaardagstaart achteraf kan zich inschrijven via zottegem.be/jandelichte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus