Essense heemkring brengt al tachtigste jaarboek uit met zeventien verhalen: over halve eeuw Ronde van Essen, eerste voetbalclub Olympia tot coronapandemie

Afgelopen zomer werd 50 jaar Ronde van Essen gevierd. In de tachtigste De Spycker wordt het ontstaan ervan belicht.© koen fasseur

Essen -

Maar liefst dertien auteurs van de Koninklijke Heemkundige Kring Essen kropen het afgelopen jaar in hun pen. Het resultaat daarvan stelt de heemkring graag voor in een nieuwe De Spycker op zaterdag 1 april. Het is al het tachtigste jaarboek dat zopas van de persen rolde.

Centraal in deze jubileumuitgave staan gebeurtenissen uit de twinigste eeuw. Zo zocht Tom Bevers uit hoe een halve eeuw geleden de Ronde van Essen is ontstaan. Schaker en gewezen bestuurslid Frank Hontelé belicht de Essense schaakkring. Een andere belangrijke vereniging voor Essen was het Belgisch-Nederlands muzikale ensemble Bel Canto. Leo Ribbens schetst het verloop in 42 jaar tijd.

Een podium bij de Ronde van Essen in 1975.© Archief Ronde van Essen

Dat Essen zeker in het verleden en ook nu nog nauwe betrekkingen onderhoudt met de Nederlandse buurgemeente Roosendaal en Nispen, bewijst het artikel van Pieter Verhoeven, de directeur van het Karrenmuseum. “Hij beschrijft de samenwerking met het Tongelohuys in Roosendaal over het project ‘Over water, over land’. Dat genoot al heel wat belangstelling over de grenzen. In haar zoektocht naar de oprichting van het ‘Baeyenshof’, bij ons beter gekend als het ‘domein De Wispelaere’, illustreert Maria Gommeren enkele prachtige vastgoedpareltjes in Essen.

Het Baeyenshof (1909) is een van Essens vatsgoedpareltjes.© Maria Gommeren

Reeksen

Trouwe lezers van De Spycker mogen zich verwachten aan de laatste aflevering van ‘5 x 11 jaar Carnaval Essen’ onder het voorzitterschap van Jaak Naulaerts, geschreven door Rudi Smout. Ook ‘De Rode Draad’ is aan zijn laatste aflevering toe, opgetekend door Robert Alaers. “Samen met de drie vorige artikelen vormt dit vierde deel een uniek standaardwerk over het socialisme in Essen”, meent Jan Suykerbuyk van de heemkring.

De reeks over de vele sigarenfabrikanten in Essen loopt wel nog door tot 2025. Rudi Smout ontdekte verder dat Sporting Club Olympia zeker al in 1907 op het voetbalveld stond en daarmee veruit de eerste Essense voetbalclub was. “We zijn ook verheugd dat burgemeester Gaston Van Tichelt bereid was om een derde en laatste deel te breien aan het verloop van en het omgaan met de corona-epidemie in Essen.” Een andere epidemie, dysenterie, teisterde Essen in de achttiende eeuw. De gevolgen op geboortes en huwelijken bleven niet uit.

In 1920 speelde voetbalclub Olympia op een wei van boer Mous.© Glasplaat Bernaards

In de reeks ‘Toen was Essen nog een dorp’ gaat het er vrolijker aan toe op Molenheike Kermis of hoe Essen kermis vierde in de jaren 1930. “Ook onze vaste rubrieken zoals ‘Mensen van bij Ons’ zijn behoorlijk ingevuld met pastoor Louis Notelteirs. Hij is bijna 90 jaar en al 45 jaar pastoor op Horendonk.”

Een aantal artikelen werd geschreven door Huub Klaassen. “Onze sympathieke collega-auteur uit Nispen, die de laatste jaren een zevental artikelen voor De Spycker heeft geschreven, is ons veel te vroeg ontvallen. We geven hem met een ‘In Memoriam’ een mooi eerbetoon”, geeft Suykerbuyk nog mee.

 (Elke Lamens)

De Spycker is dit jaar al aan de tachtigste uitgave.© rr

De Spycker 2023 telt 208 blz, met 174 illustraties, en kost 20 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus