33-jarige Litouwer staat terecht voor weerspannigheid en geweld tegen politie: “Drie inspecteurs raakten gewond”

Het commissariaat in Lier.© pvw

Lier -

Een 33-jarige Litouwse man uit Lier stond maandag voor de correctionele rechtbank in Mechelen terecht voor geweld tegen de politie en weerspannigheid. Toen de man gearresteerd werd na een familiale twist, verwondde hij maar liefst drie agenten. De verdediging vraagt om hem een probatie-opschorting op te leggen.

Stijn Van de Sande

De feiten speelden zich af in februari 2020 toen de politie van Lier een telefoontje kreeg voor een geval van een intrafamiliaal geweld. Wanneer de politie-inspecteurs aankwamen, troffen ze er een nu 33-jarige Litouwse man aan. “Hij was duidelijk dronken”, aldus het parket. “Wanneer de inspecteurs hem wilden oppakken, gedroeg hij zich weerspannig. Hij werkte tegen, liet zich met zijn hoofd op de grond vallen en verwondde zichzelf door hard in te beuken op de plexi wand in de combi.”

Ook op het commissariaat van Lier weigerde de man mee te werken. Hij beukte opnieuw in op de muren en deelde ook enkele slagen en stampen uit in de richting van de politie. Er waren uiteindelijk drie inspecteurs nodig om de man te kunnen kalmeren. Bij het voorval liepen ze alle drie verwondingen op aan onder meer hun kaak, pols en arm. Ook de beklaagde zelf liep door zijn agressieve gedrag verwondingen op, waardoor er een ziekenwagen ter plaatse moest komen.

Animositeit

Meester Joël Sel, de raadsman van de beklaagde, geeft toe dat de man weerspannig was tijdens zijn arrestatie, maar betwist dat er sprake is van geweld tegenover de politie. “Op de camerabeelden is te zien dat er wat animositeit is”, zegt hij. “Maar daarop is niet duidelijk te zien dat mijn cliënt agressief is tegenover de inspecteurs. Voor die tenlastelegging vraag ik dan ook de vrijspraak op basis van twijfel. Voor de weerspannigheid vraag ik een probatie-opschorting. Intussen zette mijn cliënt ook de eerste stappen om zijn alcoholprobleem op te lossen.”

Ook het openbaar ministerie vorderde een probatie-opschorting. Dat houdt in dat de man schuldig wordt verklaard, maar geen straf krijgt. Hij moet zich dan wel aan een aantal voorwaarden houden, zoals werken aan zijn agressieproblematiek. De politie-inspecteurs vragen elk een schadevergoeding van 600 euro.

De rechter neemt een beslissing op 24 april.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus