Open VLD weigert deelname aan “oneerlijke” deontologische commissie

Andy Standaert hekelt de voorgestelde samenstelling van de commissie.© zvd

Zelzate -

“Als Vooruit en PVDA ook een overwicht krijgen in de nieuwe deontologische commissie van de gemeente Zelzate, dan maken mogelijke klachten aan het adres van hun raadsleden weinig of geen kans op behandeling”, klinkt bij oppositiepartij Open VLD. Uit protest weigeren de liberalen voor deze commissie een eigen vertegenwoordiger voor te dragen.

Dirk Ververs

Het bestuur wil in deze commissie – die er moet op toezien dat gemeenteraadsleden hun mandaat op een verantwoorde manier invullen en de nodige gedragsregels naleven – vijf vertegenwoordigers uit de meerderheid en vier uit de oppositie opnemen, maar dat vindt Open VLD een fout gebaar. “Hoe kunnen wij als politici nog geloofwaardig overkomen als er zelfs politieke inmenging is in het orgaan dat ons controleert?”, sneert partijvoorzitter Andy Standaert.

“Beschaamd in de plaats van meerderheid”

Tijdens de gemeenteraad van februari schoof de liberale fractie een eigen voorstel naar voren met, om misbruik te vermijden, evenveel zitjes voor de oppositie als voor de meerderheid. De partij wilde ook externe deskundigen in de commissie opnemen. “Ik ben eerlijk gezegd beschaamd in de plaats van de meerderheid“, aldus Standaert. “Het aangepaste voorstel zegt nu dat enkel gemeenteraadsleden kunnen zetelen en dit in een samenstelling met meer zetels voor de meerderheid. Daardoor krijgen mogelijke klachten tegen raadsleden uit de meerderheid nog weinig kans en stijgt het risico dat oppositiepartijen oneerlijk zullen worden behandeld.”

Daarom beslist zijn fractie om voorlopig geen vertegenwoordiging voor te dragen.

“Weerspiegeling van politieke verhoudingen”

“Wij kozen ervoor om geen vertegenwoordigers van buiten de raad op te nemen omdat kennis van de dossiers en de werking van de gemeenteraad nodig zijn om goed te kunnen oordelen over mogelijke klachten”, zegt waarnemend burgemeester en schepen Isabel Dellaert (Vooruit). “Wij vinden ook dat de politieke verhoudingen moeten weerspiegeld worden in deze commissie.”

Vanaf deze maand zijn alle steden en gemeenten verplicht om een deontologische commissie te hebben. Die commissie bestaat uit minstens één vertegenwoordiger per politiek factie. Daarnaast is er ook ruimte voor onafhankelijke experten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus