Dokter en tandarts openen kunstgalerie op Kouter: “Tonen werk dat we zelf in huis zouden willen hangen”

Christophe Van de Wiele (56) uit Merelbeke.© fvv

Gent / Merelbeke / Aalst -

Alweer is een nieuwe kunstgalerie opengegaan in volle stadscentrum. Verborgen achter werfkranen en stellingen ging vorige maand links van de Handelsbeurs Galerie Mees Van de Wiele open, een professioneel ogend hobbyproject van een dokter en een tandarts.

Bart Moerman

“Kunst is onze passie. Daarom hebben we dit pand gekocht en zijn we hieraan begonnen”, vertelt Christophe Van de Wiele (56) uit Merelbeke. Hij is een specialist nucleaire geneeskunde in enkele ziekenhuizen en professor aan de Universiteit Gent. Zijn partner Steven Mees (44) is dan weer een Aalsterse orthodontist. De twee raakten bevriend doordat hun latere echtgenotes in hun studententijd in hetzelfde Gentse flatgebouw woonden.

Tijdens corona zaten ze samen in één bubbel, en zo kwamen ze op het idee om een galerie te beginnen. Ze kochten een pand in een vroeger bankgebouw op de Kouter, rechtover galerie Maere, en spaarden kosten noch moeite voor de heel fraaie inrichting.

Waarom ze Gent kozen? “We hebben allebei een grote voorliefde voor Gent. En in tegenstelling tot Antwerpen en Brussel vinden we dat hier toch wel weinig galerieën zijn.”

Koppel

Nochtans zijn er onlangs veel bijgekomen. Denk aan Charline Kervyn in de Voldersstraat, het geopende Coutre in de Kleinvleeshuissteeg, Galerie 19 in de Willem Tellstraat, Settanttotto in Gentbrugge, Rufus in Sint-Amandsberg, plus nog een paar pop-kunstruimtes.

“Wij kiezen niet voor een specifiek genre of stroming. We willen alleen kunstenaars brengen die we goed vinden, van wie we zelf werk in huis zouden willen”, zegt Van de Wiele.

Een voorbeeld daarvan is het kunstenaarskoppel Tim Bruggeman en Renée Pevernagie, dat er nu exposeert. Zij maakt merkwaardige pasteltekeningen waarop pigmentlagen met schuursponsen worden bijgewerkt, wat een heel bijzonder, fluweelachtig effect geeft. Hij is een graficus-fotograaf met een voorliefde voor zwart-witwerk. Beiden studeerden aan Gentse kunstscholen, hebben lang in Gent gewoond, maar verhuisden onlangs naar Brussel.

INFO: Tim Bruggeman en Renée Pevernagie, van 25 maart tot 16 april in Galerie Mees-Van de Wiele, Kouter 22. Open in de weekends of op afspraak. mees-vandewiele.com