‘Kamp Waes’-deelnemer Matthieu Bonne verpulvert wereldrecord van 3.590 kilometer fietsen in week tijd

© Instagram Matthieu Bonne

Bredene -

Avonturier en atleet Matthieu Bonne rondde omstreeks 9 uur Belgische tijd al fietsend de kaap van ruim 3.600 kilometer in zeven dagen tijd. Hij breekt zo het wereldrecord van 3.590 kilometer. “Ik heb mezelf leren kennen op manieren waarop ik mezelf nog nooit heb gezien”, zegt Matthieu.

Jeffrey Roos

3.619,72 kilometer! Dat is de afstand die de Bredenaar in zeven dagen tijd per fiets heeft afgelegd in het Amerikaanse Arizona. Matthieu Bonne was in het verleden al te zien in het Eén-programma Kamp Waes. Dat hij om geen stunt verveeld zit, bewees de Bredenaar de voorbije jaren. Hij beklom al de Mont-Blanc, de Matterhorn en de Eiger, liep de Marathon des Sables, deed mee aan de Ironman, zwom het Kanaal over, reed het land rond per fiets en deed acht triatlons in evenveel dagen op de acht officiële Canarische Eilanden.

LEES OOK. ‘Kamp Waes’-deelnemer die als eerste kustlijn afzwom, wil nieuw wereldrecord vestigen: “Te gek voor woorden”

Maar zijn nieuwe stunt was een ander paar mouwen. “Mentaal de zwaarste die ik al heb ondernomen”, zegt Matthieu kort nadat hij het wereldrecord heeft verpulverd. “Het was complete waanzin. Als je twintig uur op de fiets zit, komen er nieuwe denkpatronen.” (Lees verder onder de foto)

3.619,72 kilometer! Dat is de afstand die de Bredenaar in zeven dagen tijd per fiets heeft afgelegd in het Amerikaanse Arizona.© Amandine Grulois

“Niet per se dat lange fietsen was zwaar, maar alles wat je op je pad tegenkomt. Alle kleine dingen gaan je irriteren: zoals de wind die plots draait. Ook het vertrek is zwaar als je weet dat je ’s morgens vertrekt om de volgende twintig uur amper of niet van je fiets af te komen. Je weet op voorhand dat het een lange dag wordt. Maar ik leefde van moment naar moment en deelde de dagen op in blokken van drie uur.”

Tegenslagen

Bonne begon op 20 maart aan zijn stunt. Zeven dagen later slaagde hij daarin. “Ik ben het nog aan het verwerken”, vervolgt Bonne. “Eigenlijk was woensdag de zwaarste dag. Ik kreeg te maken met heel slecht weer, waardoor ik urenlang niet kon fietsen. Zo is kostbare tijd verloren gegaan. Ik heb de hele week wel wat tegenslagen gehad, maar die horen erbij. Het was niet de bedoeling om het wereldrecord op de laatste dag te verbreken. Uiteindelijk haalde ik de kaap van 3.590 kilometer pas het laatste uur. Door die tegenslag op woensdag ben ik aardig wat terrein verloren. Heel stresserend was dat.” (Lees verder onder de foto)

© IF

De euforie was dan ook groot toen Matthieu werd gemeld dat hij de nieuwe wereldrecordhouder was. “Ik had het moment al een aantal keer laten afspelen in mijn gedachten. Toen het zich uiteindelijk voordeed, was het net alsof ik het al enkele keren had beleefd. Een zalig gevoel. Wat ik nu ga doen? Ik denk dat ik de eerste twee à drie dagen mijn bed niet uitkom. Het was ook niet mijn laatste recordpoging dit jaar. Er staat nog heel veel op de planning, maar daar kan ik voorlopig nog niets over kwijt. Eens avonturier, altijd avonturier, zeker?”

Sportdokter waarschuwt voor de gevaren van stunts als die van Matthieu Bonne: “Niet elk lichaam is daartoe in staat”

Het verbreken van het wereldrecord van Mathieu Bonne is een serieuze stunt. Sportdokter Dries Dieusaert uit Oostende wil echter wel wijzen op de gevaren bij dergelijke stunts. “Ook voor topsporters is dit gevaarlijk”, klinkt het.

Zeven dagen lang 20 uur fietsen: wat doet dat met een mens? We vroegen het aan sportdokter Dries Dieusaert. “Dit is uiteraard zwaar belastend voor het lichaam en niet elk lichaam is daartoe in staat”, vertelt Dieusaert. “Iemand die dergelijke stunts onderneemt, mag geen ongemerkte aandoening aan het hart hebben. Soms komt die pas bij intensieve activiteiten naar boven. Het vergt uiteraard een serieuze voorbereiding op alle vlakken: mentaal en fysisch. Zonder deftig advies kan je daar niet aan beginnen.”

Ook de leeftijdscategorie waarop je dergelijke beproeving onderneemt, is volgens de dokter van belang. “Bij mensen van boven de 35 jaar is er beginnende aderverkalking ter hoogte van het hart”, vervolgt de dokter. “De bloeddoorstroming naar het hart moet op punt gehouden worden. Het hart wordt bij zo’n prestaties zwaar onder druk gezet. Maar ook de pezen en spieren worden zwaar belast. Iemand die dermate getraind is, heeft zich uiteraard op alle vlakken laten testen. Ook andere organen, zoals bijvoorbeeld de nieren, moeten op dergelijke prestaties voorzien zijn.”

Of de dokter het andere aanraadt? “Ik raad het niemand aan die niet weet waarmee hij of zij bezig is. Je komt immers in onberekenbare zones terecht. Je moet bijvoorbeeld de precieze hoeveelheid drinken om uitdroging en eventuele orgaanschade daardoor te voorkomen. Het belangrijkste is gematigdheid. De meeste mensen hebben dit soort prestaties niet nodig en aan wie het überhaupt toch in zijn hoofd krijgt om zoiets te doen, geef ik de tip om je te laten begeleiden. Wat die man gepresteerd heeft, is uiteraard heel mooi, maar ik raad mensen toch aan om er geen voorbeeld aan te nemen. Er zijn heel veel mooie gezondere prestaties die ze evenzeer kunnen doen”, besluit dokter Dieusaert.

Wie zich wil laten screenen kan terecht op www.soortkeuring.be.

LEES OOK. Geteisterd door weer en wind, maar ‘Kamp Waes’-deelnemer wel op schema om straf wereldrecord te breken

© Stefanie Reynaert

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen