Al dertig aanvragen om plek te huren in nieuwe fietskluizen op vesten

Schepen Vicky Vanmarcke aan een van de fietskluizen op de vesten. “In rijhuizen is er weinig plek om een fiets te stallen”, zegt ze.© Stad Mechelen

Mechelen -

Voor 70 tot 100 euro per jaar kunnen bewoners in de buurt van de Mechelse vesten hun fiets kwijt in een van de nieuwe fietskluizen. Op heel de stadsring zijn er zo vijftien geplaatst. Bij de stad kwamen al dertig aanvragen binnen van Mechelaars om er een plekje te huren.

Sven Van Haezendonck

Vanaf begin april kan je de fietskluizen op de vesten gebruiken. “We komen hiermee tegemoet aan de steeds stijgende vraag naar een veilige plek om je fiets te stallen”, zegt Vicky Vanmarcke (Vld-Groen-m+), schepen van Mobiliteit. Dat is onder meer te verklaren door het stijgende succes van elektrische fietsen en speedpedelecs.

Als de gemeenteraad maandagavond de samenwerking goedkeurt, staat Ecoso ook op de vesten in voor het beheer van de fietskluizen. De organisatie krijgt daarvoor ondersteuning van de stad, die op haar beurt sociale economie aanmoedigt. De nieuwe kluizen komen bovenop het bestaande aanbod en bieden ruimte voor 65 fietsen.

LEES OOK. Start definitieve herinrichting Mechelse vesten schuift op naar najaar 2025

Twee plaatsen per adres

Per adres kunnen bewoners twee parkeerplaatsen aanvragen. “Op de vesten wonen veel Mechelaars in rijhuizen waar de capaciteit om een fiets te stallen beperkt is. Er kwamen al dertig aanvragen binnen, wat bevestigt dat hier veel interesse voor is”, vertelt Vanmarcke.

Daarnaast investeert de stad bijkomend in publieke stallingen om voetpaden en andere wegen veilig te houden. “Als fietsstad van Vlaanderen willen we fietsers, maar ook voetgangers en auto’s de ruimte geven die ze nodig hebben. Om hinderlijk gestalde fietsen tegen te gaan, plaatsen we jaarlijks honderden ‘fietsnietjes’. We brengen het totaal op 2.553”, zegt Vicky Vanmarcke.

Particulieren kunnen een fietskluis aanvragen bij het Fietsatelier. Voor een klassieke fiets betaal je 70 euro per jaar, voor een bakfiets 100 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus