Beeldhouwer Jorg Van Daele uit Nieuwmoer zet opnieuw sterk beeld neer ditmaal in Indië

Alle deelnemers aan het symposium werden actief betrokken© rr

Kalmthout -

Beeldhouwer Jorg Van Daele uit Nieuwmoer is net terug van zijn 47ste deelname aan een internationaal symposium. Deze keer leidde de tocht naar Udaipur Rajastan in Indië en ook daar zette hij een imposant beeld neer.

Jorg Van Daele: “Dit was in elk geval een hoogst speciaal symposium en dat komt omdat het volledig samenviel met het plaatselijke Holli Festival. Dat is een happening om de nieuwe lente te vieren en om het beste voor het nieuwe jaar te wensen. Traditioneel vieren mensen dat samen en wordt er veel kleurrijk poeder gebruikt. Mensen beschilderen elkaar van kop tot teen en dat levert prachtige taferelen op. Ook de deelnemers aan het symposium deelden in de feestvreugde. Twee dagen lang hebben we samen met de inwoners van een klein dorpje in de buurt van Udaipur gedanst en gefeest.” 

Struggle for Peace.© rr

Er namen vijftien artiesten deel. De meeste beeldhouwers kwamen uit Indië, maar er waren ook delegaties uit Zuid-Afrika, Canada en uiteraard België. Jorg Van Daele maakte er een beeldhouwwerk in plaatselijke roze marmer. Het lijken allemaal verschillende stenen, die balanceren voor vrede in de wereld. Hiermee beeldt hij de complexiteit en de fragiliteit uit van die vrede en hij doopte het werk Struggle for Peace.

Beeldhouwer Jorg Van Daele lanceerde bijna tien jaar geleden zijn artistiek vredesproject Wings for Peace. Ondertussen staan er vredesbeelden van hem in alle werelddelen. Het moederbeeld staat trouwens voor zijn huis en atelier in Nieuwmoer. Het idee van Wings for Peace ontstond toen hij werd uitgenodigd om een beeld te maken in Oostenrijk. “Omdat ik veel werk met tekst, liet ik me voor dat beeld inspireren door een tekst van de Franse rockgroep Aaron: It’s not the wings that make the angel. Sedert dan is dat de rode draad in mijn werk.”

Deelnemers symposium.© rr

(evdw)

Info: www.newjorggallery.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus