Wielrennen Beloften Gent-Wevelgem

Brabantse renners ontbreken in de finale: “Ik kon de hele dag geen voedsel binnenhouden”

Het podium van de Kattekoers met Henri Uhlig, winnaar Gil Gelders en Nicolo Buratti.© Bart Vandenbroucke

Wevelgem -

Omstreeks 10 uur vertrokken zondag de beloften onder de Menenpoort voor hun Gent-Wevelgem, ook wel de Kattekoers genoemd. Simon Dehairs, Floris Van Tricht en Robbe de Ryck begonnen allen met de nodige ambities aan de wedstrijd. Maar geen van hen kon zich in de debatten om de winst mengen. Gil Gelders won voor Buratti en Uhlig.

Simon Dehairs: “Moeilijk als enkeling”

Simon Dehairs die normaal uitkomt voor het Alpecin-Deceuninck Development Team kwam uitzonderlijk namens het selectieteam van Cycling Vlaanderen aan de start.

Simon Dehairs (archieffoto)© Guy Meurs

“Omdat ons beloftenteam ook uit meerdere veldrijders bestaat en die nog maar net terug in hun opbouw zitten, was onze ploeg voor deze wedstrijd niet ingeschreven”, vertelt de renner uit Zoutleeuw. “Dat maakte het als eenling niet makkelijk. Vooraf was het plan dan ook om telkens mee in te schuiven als de opleidingsteams van Lotto-Destiny, Circus-RE-UZ-Technord of Soudal-Quick Step de boel probeerden te forceren. Ik was ook mee in de eerste grote ontsnapping met een dertig renners. Dat het daar niet echt ronddraaide, was wel raar. Misschien wou men niet met een snelle finisher als ik ben naar de meet. Bij de eerste beklimming van de Kemmel kwam de koers in een eerste beslissende fase. Op dat moment zat ik te ver. En kwam ik niet meer in het stuk voor. Al zat er wel meer in dan de vijfentwintigste plaats. Maar een koers verloopt niet altijd zoals je wil.”

Voor de 21-jarige laatstejaars belofte was het ook weer aanpassen aan het rijden tussen de leeftijdsgenoten.

“De voorbije weken reed ik vooral wedstrijden met de profs. Waar het bij de profs op aankomt om me in dienst van de ploeg te rijden, kon ik nu mijn eigen kansen gaan. Ook de mentaliteit in beide categorieën is anders. Bij de beloften denkt iedereen kans te maken en is het daardoor zenuwachtiger koersen. Bij de profs is het meer een uitgestippeld tactisch plan volgen.”

Floris Van Tricht: “Geen makkelijke dag”

Met twee vierde plaatsen in Brussel Opwijk en Le Tour des 100 communes, en een negende twee weken geleden in Aywaille keek ook Floris Van Tricht uit naar de Kattekoers.

Floris Van Tricht (archieffoto)© Marc Van Hecke

“Door zaterdagavond al toe te komen, had ik meer slaap dan als ik was thuisgebleven”, zei de renner uit Roosbeek (Boutersem) die uitkomt voor het EFC-L&R-Van Mosselteam voor de start. De combinatie van het zomeruur, de koude en natte weersomstandigheden en de lengte van de wedstrijd hadden beter gekund en zorgden ervoor dat je jezelf moest zien warm te houden. Wat niet wegnam dat ik met de nodige ambities aan de start verscheen. De finale rijden en strijden om de overwinning was echt wel het plan. Het was de bedoeling om op de Kemmelberg weg te geraken. Een vereiste was dan wel om daar ook nog fris te zitten. En daar knelde het schoentje”, sprak een van kou rillende Van Tricht na aankomst. “Het was geen makkelijke dag voor mij. Vooral qua gevoel. Dat kwam doordat ik gedurende de wedstrijd geen voeding kon binnenhouden. En zoiets is op een dag als vandaag nefast. Gezien deze omstandigheden is een tweeëntwintigste plaats best nog goed.”

Robbe de Ryck: “Gemiste kans”

Robbe de Ryck zag zichzelf vooral in een outsidersrol.

“Mits alle omstandigheden meezaten, dan gaf ik mezelf zeker kansen om mee vooraan in de wedstrijd te zitten”, aldus de Leuvenaar. “Een opeenstapeling van korte intervalinspanningen is iets waar ik van hou. Alleen was mijn voorbereiding niet ideaal. Zo nam ik gisteren nog deel aan een wedstrijd in Nederland. En moest ik van daaruit nog de verplaatsing maken naar Ieper. Dat ik vroegtijdig die wedstrijd verliet, zorgde ervoor dat ik nog met enige reserves aan de start van de Kattekoers verscheen. Al waren de reserves toch niet voldoende meer om me in de uitslag te zetten. Ze werden mede opgesoupeerd door de koude. Na ruim twee uur waren ze verkleumd. Eigen schuld. Ik had immers geen handschoenen aangedaan.”

De laatstejaars belofte wil zich via het Waalse Materiel-Velo.com in het profpeloton vestigen.

“Ik krijg bij dit team best veel kansen om een mooi programma te rijden. Hopelijk kan ik me in de grotere wedstrijden ook doen opmerken. Al besef ik dat het een droom is van velen. Maar slechts weinigen zien die droom ook echt uitkomen. Dit is alvast een gemiste kans in dat opzicht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus