Voor Gent wil breken met het mobiliteitsbeleid van Groen, Watteeuw “niet onder de indruk”

© FVV/DVH

GENT -

Asociaal. Onhaalbaar. Dogmatisch. Regelneverij. In het pamflet van Voor Gent, waarmee de liberalen en socialisten zondag uitpakten, valt één ding op: de afkeer van het strikte mobiliteitsbeleid van Filip Watteeuw (Groen). “Wat verwijten ze ons dan? Dat we uitvoeren wat we beloofd hebben?”

Bert Staes

Met een ‘visietekst’ van zeven pagina’s konden Open VLD en Vooruit zondag hun achterban overtuigen om in de nieuwe lijst van Voor Gent te stappen. De weinig concrete tekst stipt een paar thema’s aan zoals leefkwaliteit, betaalbaar wonen en een “financieel gezond beleid”, maar alles blijft vaag. Een verkiezingsprogramma is voor later.

De tekst toont wel dat Voor Gent inhoudelijk voor een moeilijke opgave staat. Open VLD en de socialisten zijn al meer dan dertig jaar aan de macht in Gent. Kritiek leveren op hun eigen beleid niet makkelijk. De visietekst richt zich dan in de eerste plaats ook tegen de “dogma’s” van Groen.

LETTERLIJK. De tekst die de liberale en socialistische samenwerking bezegelde in Gent

Voor Gent wil duidelijk breken met het mobiliteitsbeleid van Filip Watteeuw (Groen). Zo stelt de tekst dat het principe moet blijven om voetgangers en fietsers eerst plaats te geven, daarna openbaar vervoer en pas dan de auto. Maar tegelijkertijd staat er dat “keuzevrijheid” belangrijk blijft. Dat betekent geen verplichtingen dus.

“Niemand is alleen maar fietser of automobilist”, staat er. Of nog: “Een beleid dat vooral gericht is op individuele verantwoordelijkheid schiet per definitie te kort. Dat is asociaal, want duurzame keuzes zijn voor velen niet evident of onhaalbaar.” Het zijn duidelijke sneren naar de lage-emissiezone in Gent en het strikte mobiliteitsbeleid dat Watteeuw al tien jaar hanteert.

De sjerp

Filip Watteeuw zegt zelf niet onder de indruk te zijn. “Men kan ons niet verwijten dat we duidelijk zijn in waar we naartoe willen en uitvoeren wat we beloofd hebben. Elke beslissing van de laatste tien jaar is mee goedgekeurd door Open VLD en Vooruit.”

“In die visietekst zie ik weinig of niks vernieuwend. De kern van dit project is niet de inhoud, maar de sjerp voor Mathias De Clercq en meer zekerheid over besturen voor Vooruit.”

Freya Van den Bossche (Vooruit) verklaarde zondag dat Groen en Vooruit inhoudelijk uit elkaar gegroeid zijn, na hun kartel in 2018. “Dat klopt”, reageert Watteeuw. Wij staan nog altijd voor een duidelijk, links, sociaal en ecologisch project. Hun project gaat over de mandaten.”

GENT LIVE. Campagne voor verkiezingen gestart in Gent | POLL. Op welke partij zou jij vandaag stemmen?

De stadslijst is een feit: Open VLD en Vooruit trekken samen naar de Gentse kiezer.© Het Nieuwsblad

Mobiliteitsplannen

Betekent dit nu dat de nieuwe mobiliteitsplannen vooral onder meer Dampoort, Gentbrugge en Sint-Amandsberg de vuilnisbak in mogen? Die liggen klaar, maar moeten nog uitgevoerd worden de komende jaren.

“Die plannen zijn goedgekeurd”, reageert Watteeuw. “Maar de fusielijst is daarover dubbelzinnig. Ze zeggen dat ze onomwonden gaan voor het principe van trappers en stappers eerst, maar toch niet helemaal. Wat is het dan?”

De Groen-kopman roept burgemeester De Clercq op zijn verantwoordelijkheid te nemen. “Ze hebben vijftien maanden onderhandeld en dat heeft impact gehad op de verstandhouding in het college. Ik roep de burgemeester op dat achter zich te laten en nu te investeren in een betere verstandhouding. Dat is zijn taak.”

“Er resten nog twintig maanden in deze legislatuur en er is nog zoveel te doen. We moeten nog zoveel afwerken en opzetten. Wij willen vooral goed besturen en niet vervallen in campagnes. Ik hoop van de anderen hetzelfde.”

RECONSTRUCTIE. (+) Gespannen zenuwen en een “intens gesprek” van drie uur: zo verliep de stemming bij de socialisten over de stadslijst