Raquel en Kilian brengen Spanje naar Mariakerke: “Wilden de droom van mijn vader niet verloren laten gaan”

Raquel en Kilian zetten de droom van haar vader Jose (links) voort.© David Van Hecke

Mariakerke -

Paella, tortilla, chorizo en “de lekkerste olijfolie die je ooit hebt geproefd”. Dat en veel meer vind je vanaf nu in Mariakerke, in de nieuwe winkel van Raquel Romero Martinez en Kilian Martinez. “We zetten het werk van mijn papa voort.”

Max Dedulle

Het verhaal van Andalucía, want zo heet de winkel, is eigenlijk al in de coronacrisis begonnen. “Mijn vader, Jose Luis Romera, opende toen een restaurant op deze plek, onder dezelfde naam”, vertelt Raquel Romero Martinez. “Maar dat deed hij in bijberoep, en de combinatie bleek toch wat te veel voor hem. Hij besloot ermee te stoppen, maar wij vonden het zonde om zijn werk verloren te laten gaan.”

Raquel en haar vriend Kilian bleven niet bij de pakken zitten. De zaak heropende vorige week onder dezelfde naam, maar voortaan als een winkel in plaats van een restaurant. Je vindt er Spaanse lekkernijen als olijven, paling en wijnen. Maar het pronkstuk van de zaak, dat is volgens Raquel de Señorío del Sur-olijfolie. “Die maken mijn grootouders in Spanje”, legt ze uit. “Het maakt me zeer trots dat we die kunnen aanbieden. Bovendien is het ook gewoon echt fantastische olijfolie.” (lees verder onder de foto)

Vroeger was het pand een restaurant, nu gaat de zaak verder als winkel.© David Van Hecke

Huisgemaakt

Het is dan wel geen restaurant meer, er wordt toch nog steeds gekookt in het pand op de Brugsesteenweg. “Je kan huisgemaakte gerechten als paella, tortilla en flamenquin afhalen”, zegt Raquel. “Dat laatste gerecht is hier misschien minder bekend, maar is afkomstig uit Córdoba, waar ik geboren ben. Het is een varkensvleesrolletje met ham en knoflook. Een echte delicatesse.”

Raquel, die tien jaar geleden met haar gezin in Gent kwam wonen, is blij dat ze de droom van haar vader kan voortzetten. “Al is hij zeker nog niet verdwenen uit de zaak”, verklapt ze. “Hij helpt ons nog steeds waar hij kan, en we kunnen zijn advies goed gebruiken.”

Andalucía, Brugsesteenweg 426, Mariakerkewww.andulaciastore.com

Aanraders

Ben je nog geen kenner van de Spaanse keuken? Dit moet je volgens Raquel zeker geproefd hebben.

- Mojo“Een heerlijke saus afkomstig van de Canarische Eilanden. Ze bestaat in twee varianten: koriander en spicy. Ze past eigenlijk bij alles, maar we eten dit vooral bij krielaardappeltjes.”

- Cola de toro“Dat vertaal je als ‘stierenstaart’ en dat is precies wat het is. Ook een typisch gerecht uit Andalusië.”

- Gourmetolijven“In Spanje eten we het liefst gevulde olijven, bijvoorbeeld met ansjovis.”