Een jaar na de ‘Pano’-reportage: “Nog steeds grensoverschrijdend gedrag aan de UGent”

Rector Rik Van de Walle roept op om snel werk te maken van een extern meldpunt.© fvv

Gent -

Er is vandaag nog altijd grensoverschrijdend gedrag aan de Universiteit Gent, zegt rector Rik Van de Walle. “Maar we zijn wel een andere weg ingeslagen.” Een jaar nadat het VRT-programma Pano enkele wantoestanden aan het licht bracht, is een extern meldpunt nog altijd in voorbereiding.

Max Dedulle

Een jaar geleden belandde de Universiteit Gent in het oog van een storm. Verschillende verhalen over grensoverschrijdend gedrag kwamen aan het licht. Vooral een reportage van het VRT-programma Pano, waarin meer dan dertig doctoraatsstudenten getuigden over jarenlang machtsmisbruik en pesterijen, deed heel wat stof opwaaien. Enkele weken eerder had een studente de alarmbel geluid: een assistent had haar examenvragen aangeboden in ruil voor seks, en twee jaar na de feiten was nog steeds geen sanctie uitgesproken.

Naar aanleiding van deze verhalen riep rector Rik Van de Walle op tot de oprichting van een onafhankelijk meldpunt voor wantoestanden aan de UGent. “De interne meldpunten functioneren goed,” zei de rector toen, “maar personeel en studenten moeten ook bij een externe instantie terechtkunnen wanneer ze dat verkiezen.” Enkele dagen later gaf ook de raad van bestuur groen licht.

Nog niet opgelost

Een jaar later blijft het wachten op dat meldpunt. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een centrale instantie voor het volledige hoger onderwijs, en dat is nog steeds in voorbereiding. Als deadline geldt deze zomer.

In zijn toespraak op Dies Natalis, het stichtingsfeest van de universiteit, kwam rector Rik Van de Walle vrijdag nog eens terug op de gebeurtenissen van een jaar geleden. “Is intussen alles opgelost? Neen. Is er nog grensoverschrijdend gedrag aan de UGent? Ja. Maar ik geloof wel dat we een andere weg zijn ingeslagen. We durven onze eigen procedures in vraag te stellen, met respect voor de rechten van alle betrokkenen.”

Van de Walle herhaalde zijn oproep om zo snel mogelijk werk te maken van het meldpunt. “En dat moet laagdrempelig zijn en de regels op het vlak van vertrouwelijkheid en privacy respecteren. Het meldpunt komt er beter morgen dan overmorgen.”

Wegwijzer

Hoewel dat meldpunt er dus nog niet is, zijn aan de UGent intussen al enkele zaken gerealiseerd. Dat meldt het studentenblad Schamper. Zo richtte de faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen een facultair meldpunt op, dat wordt bemand door een ervaren psycholoog die een luisterend oor biedt. Bij de start van het academiejaar kregen studenten een wegwijzer die aangeeft waar je als student of personeelslid terechtkan wanneer je grensoverschrijdend gedrag ervaart of opmerkt.

LEES OOK. Universiteiten worstelen met grensoverschrijdend gedrag, maar hoe pak je dat aan? “De vraag speelt niet of incident wel ernstig genoeg is”