En of hij klaar is voor de roze trui in de Giro! Remco Evenepoel sluit Ronde van Catalonië af met twee ritzeges en twee truien: “We zitten op het goede spoor”

Met een fenomenale rush pakte Remco Evenepoel (23) op Montjuïc zijn tweede ritzege in de Ronde van Catalonië. Primoz Roglic nog van de eindwinst houden lukte niet maar de wereldkampioen tankt een pak vertrouwen richting Giro. “We zitten op het juiste spoor.”

Jeroen De Pauw, Jens Heylen en Werner Bourlez

Een conversatie tussen kampioenen voor de start van de slotrit in Barcelona. Primoz Roglic: “Je gaat waarschijnlijk nog volop aanvallen, net zoals zaterdag?” Remco Evenepoel: “Natuurlijk. Maar je bent sterk, het wordt moeilijk om je eraf te krijgen. Maar ga je nu wel meewerken?” Roglic: “Ja, nu wel.”

Wat gebeurde. Evenepoel reed alles aan flarden en alleen Roglic kon volgen. Waarna hij het afmaakte in de spurt. Of drong Roglic dan niet aan? “Euh, ik was blij met de eindzege”, reageerde de Sloveen. Evenepoel was duidelijk: “Ik zat het best geplaatst en reed de perfecte spurt.”

Roglic en Evenepoel zijn al een hele week meer dan een klasse te sterk voor de rest in Catalonië.© AFP

© Getty Images

En zo sluit de wereldkampioen zijn grote test voor de Giro af. “Ik ben zeer blij met deze prestatie”, vertelde hij achteraf. “Ik was zeer goed en het team was op de afspraak. Ik win de twee mooiste ritten deze week en maak ik geen kleine foutjes, dan pak ik ook de eindzege. Ik heb geleerd dat ik geduldiger moet zijn en meer vertrouwen moet hebben in mijn eindjump in de laatste tweehonderd meter. En dat ik Roglic nu gewoon kan kloppen met mijn explosiviteit. En hoe zwaarder de wedstrijd, hoe sterker ik ben. Dat is een prettige vaststelling, als je weet hoe zwaar die slotweek van de Giro is.”

Ook belangrijk: in de Giro zijn er drie tijdritten. “Daar wil ik extra tijd te pakken op Roglic. Hij is dan wel olympisch kampioen, maar ik denk dat ik toch beter ben. Ik zit veel op de tijdritfiets en zal daar blijven op werken. Ik wil daar in de Giro mijn voordeel uithalen, zodat wij in de verdedigende positie de bergetappes kunnen aanvatten en de controle behouden. Op 28 mei in het roze staan is het belangrijkste. Al wil ik er toch ook een paar ritten winnen. Het ziet er inderdaad naar uit dat het in Italië weer een groot duel wordt met Primoz. Maar we kunnen elkaar ook gebruiken om afstand te nemen van de rest. Normaal gezien werken grote kampioenen samen als ze tegen elkaar rijden. Kijk maar naar Van der Poel, Van Aert en Pogacar in de E3 Saxo Classic. “

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gesprek met Roglic

“Ik denk dat ik het vooraf al zei dat het moeilijk zou worden om Roglic eraf te rijden. Op een bepaald moment in de neutrale zone waren we aan het praten en vroeg hij mij: ‘je gaat waarschijnlijk nog volop aanvallen? Waarop ik zei: ‘ja maar het zal moeilijk worden om jou eraf te krijgen, want ik weet hoe sterk dat je bent.’ Hij zei me wel dat indien we met twee opnieuw weg waren, dat hij dit keer wel ging meewerken. Dat is ook gebleken”, vertelt Evenepoel nog extra.

“Je gaat waarschijnlijk nog volop aanvallen?”

Primoz Roglic tegen Remco Evenepoel in de neutrale zone

“Ik denk dat de relatie tussen mij en Roglic er voor de buitenwereld concurrerender uitziet dan dat ze werkelijk is. Ik denk dat we heel goed overeenkomen. Het is iemand die ook wil koersen, misschien wel iets verdedigender, maar als je ziet hoe vaak we aan elkaar gewaagd waren, dan gaan we elkaar in de Giro zeker nog kunnen gebruiken. Normaal gezien: grote kampioenen werken meer samen als ze tegen elkaar rijden. Kijk maar naar Van der Poel, Van Aert en Pogacar in de E3. Dat zijn ook jongens die gewoon vol doorrijden samen. Ik voel dus helemaal geen wringende, concurrerende gevoelens tegenover hem. Misschien gisteren (zaterdag, red.) een beetje, maar voor de rest denk ik dat we hier een bepaalde band hebben opgebouwd en dat we elkaar gaan nodig hebben. Als we in de Giro naar een sprint toegaan, denk ik wel dat ik er vanuit mag gaan dat ik hem kan kloppen. Bergop denk ik dat er heel weinig verschil is. We zijn allebei goed”, concludeerde Evenepoel.

Nog even in Spanje

Evenepoel blijft nog twee dagen in Spanje. “Een beetje van Barcelona genieten samen met Oumi. Dan keer ik even naar huis om de verjaardag van mijn mama te vieren, al was die wel twee weken geleden. En dan vertrek ik donderdag opnieuw op hoogtestage naar Tenerife.” Voor de Giro rijdt hij nog één wedstrijd: Luik-Bastenaken-Luik. Daar gaat hij voor een tweede zege op rij.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen