Nog maar 16, en nu al een gelauwerd pianist: Nand Selleslagh treedt op in Amuz

© ATV

Zestien is hij nog maar, en nu al schuilt in Nand Selleslagh een groot pianist. Zopas bekroond met een Award ter ere van World Piano Day treedt de Wilrijkenaar woensdag aan tijdens een klassiek concert, waarin ook Dirk Brossé te gast is.

Ilse Dewever

Wereldwijd wordt World Piano Day gevierd op 29 maart. Dat is precies de 88ste dag van het jaar, evenveel als er toetsen op een pianoklavier staan. Naar aanleiding van dit evenement werden in België voor het eerst ook de Piano World Day Awards georganiseerd. Vijftig kinderen en jongeren waagden hun kans in deze wedstrijd, verdeeld over vier leeftijdscategorieën. Onder de winnaars bevindt zich ook Nand Selleslagh, een 16-jarige jongeman uit Wilrijk.

“Reeds als peuter voelde ik me aangetrokken door de piano die thuis weerklonk”, vertelt Nand. “Mijn vader speelt recreatief piano, en hij heeft me op mijn vijfde mijn eerste lessen gegeven. Een jaar later ben ik begonnen aan de muziekacademie van Wilrijk. Tot op vandaag volg ik er pianoles bij Geert Synnave. Dankzij mijn leraar kan ik af en toe op concertjes aantreden. Zo speelden hij en ik begin dit jaar op twee piano’s het Adagio sostenuto van het tweede pianoconcerto van Rachmaninoff tijdens het Hoogvliegers-concert in Wilrijk.”

Voorprogramma in Amuz

Samen met de drie andere jonge winnaars van de Piano World Day Awards treedt Nand op 29 maart aan in Amuz. Zij spelen het voorprogramma van o.a. Dirk Brossé met Prima La Musica en pianist Johan Famaey. “Net zoals bij de wedstrijd zal ik Chopins ‘revolutionaire etude’ spelen. Het werk dat ten tijde van de novemberopstand in 1831 verscheen en het bombardement op Warschau weergeeft is een technisch pittig stuk voor de linkerhand. Precies de hoge moeilijkheidsgraad daagt me uit om het uit te voeren. Dat geldt ook voor Rachmaninoff. Los daarvan hou ik ook van het romantische en dromerige van deze muziek.”

Het optreden in Amuz wordt het eerste echte concert voor Nand, buiten de academie om. “Er is ons een meet & greet met Dirk Brossé beloofd, en ik zal er ook kunnen spelen op een echte Steinway concertpiano. Achter zo’n vleugel heb ik nog nooit gezeten. Thuis hebben wij een Yamaha vleugelpiano.” Waar Nand trouwens dagelijks minstens een uur op speelt, naast de taken die hij heeft als scholier in het vierde jaar Latijn-Wiskunde aan het Sint-Ritacollege in Kontich. “De Koningin Elisabethwedstrijd? Daar zou ik geen ‘nee’ tegen zeggen, al weet ik nog niet zeker of ik na de humaniora verder ga studeren aan het Conservatorium. Ik ben ook dol op Latijn, dus misschien word ik wel leraar. Maar optreden als pianist, professioneel of uit liefhebberij, dat wil ik sowieso blijven doen.”

Concert World Piano Day, 29/3, Amuz, Antwerpen. worldpianoday

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus