Vooruit presenteert 27 ‘kansen’ richting verkiezingen. Jinnih Beels: “Een veilige plek ongeacht afkomst, geaardheid of leeftijd”

Vooruit lanceert de Voorzet. “We hopen volgende legislatuur nog meer gewicht in de schaal te leggen voor een warmer, veiliger en leefbaarder Antwerpen.”© Joris Herregods

Antwerpen -

“We zijn 5 jaar geleden in Antwerpen in een niet zo evidente coalitie gestapt. En toch zijn we erin geslaagd om onze stempel te drukken. En dat willen we in de toekomst nog meer doen”, zegt Jinnih Beels. Het lokale kopstuk van Vooruit gaf zaterdag het startschot voor wat wellicht een lange campagne richting verkiezingen wordt.

Patrick Van de Perre

Jinnih Beels heeft het zaterdag in La Gare 27 aan het Damplein netjes uitgerekend. “Het is 1.632 dagen geleden sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Laten we een kat een kat noemen, we hadden met Vooruit die dag een ander resultaat verwacht.”

Het rekensommetje was een inleiding om tot de conclusie de komen dat Vooruit, in een coalitie met N-VA en Open Vld, toch haar stempel heeft weten te drukken op het beleid. “En dat was heel hard nodig. We hopen volgende legislatuur nog meer gewicht in de schaal te leggen voor een warmer, veiliger en leefbaarder Antwerpen.”

Met het initiatief de Voorzet wil Vooruit de komende maanden de boer op met wat ze zelf 27 “kansen” noemen. Dat zijn de krijtlijnen voor wat het programma van de socialistische beweging moet worden. Onderwerpen zoals klimaat, jongeren, koopkracht, veiligheid en gezondheid vormen daarin de rode draad.

“Bij mensenrechten kan je niet shoppen”

Hoewel Jinnih Beels tijdens haar toespraak niet rechtstreeks naar coalitiepartner N-VA verwees en ook het woord woke zorgvuldig vermeed, was haar boodschap wel degelijk dat het wat Vooruit betreft in de toekomst anders moet. “Deze stad moet een veilige plek zijn voor iedereen. Iedere Antwerpenaar, ongeacht zijn afkomst, geaardheid of leeftijd moet zich hier thuisvoelen.”

Het Antwerpse kopstuk pleit ervoor dat mensen moeten kunnen zijn en dragen wat ze willen. “En daar mogen ze niet op afgerekend worden. Ook dan is er nog genoeg ruimte voor debat en om het niet met elkaar eens te zijn. Als het om mensenrechten gaat kan je niet shoppen naargelang het uitkomt.”

Jinnih Beels: “Als het om mensenrechten gaat kan je niet shoppen naargelang het uitkomt.”© Joris Herregods

Dat ook de War on Drugs opnieuw ter sprake kwam zal niemand verbazen. “We gaan die oorlog niet winnen. Nog in geen 102 jaar. Dat betekent niet dat we criminele organisaties moeten laten begaan. Maar het betekent wel dat we jongeren moeten behoeden voor de verleiding om zich met drugs in te laten. En dat begint bij onderwijs en kansen voor jongeren.”

In oktober al duidelijkheid over lijsten gemeenteraad

Zoals dat hoort liet Jinnih Beels niet na om de verworvenheden van Vooruit in de afgelopen vijf in de verf te zetten. De klimaatmaatregelen van schepen en partijgenoot Tom Meeuws bijvoorbeeld. En ook haar eigen prestaties als schepen van Onderwijs.

“Ondertussen kunnen 22.000 leerlingen op school genieten van een maaltijd. Dat is mooi maar niet voldoende. Als het van mij afhangt zullen alle 65.000 leerlingen in elke school zulk een maaltijd krijgen. Het argument dat dit uitsluitend de verantwoordelijkheid van de ouders is klopt niet. De overheid moet hierin een rol spelen.”

Ondertussen is Vooruit bezig met een reeks zogenaamde huiskamergesprekken, waarbij de partij haar standpunten en visie toelicht aan wie het horen wil. Wie de partij naar de gemeenteraadsverkiezingen gaat leiden is nog niet bekend. Vooruit wil in oktober, precies een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen, duidelijkheid scheppen over wie er op de lijst staat en op welke plek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus