Semini na 7 jaar opnieuw groots gevierd, schepen Kennis sneert naar verwijderen historische portretten in Arenberg

© ATV

Antwerpen -

Zoals de Antwerpse traditie het wil is zaterdag Semini, ook wel bekend onder naam Godjumenas, gevierd. En voor het eerst sinds zeven jaar zelfs met een optocht door het centrum van de stad. “Tradities zijn er om in ere te houden. Zeker in tijden dat historische portretten in de kelder worden geparkeerd”, zei schepen Koen Kennis (N-VA)

Patrick Van de Perre

Het was alweer de 37e keer dat op de eerste zaterdag van de lente Semini geëerd werd. Na de restauratie van het stadhuis, verbouwingen aan het Steen en een hoop ellende door corona ging het voor het eerst in zeven jaar over meer dan een korte plechtigheid aan de poort van het Steen.

Want het is daar dat Semini sinds mensenheugenis in een nis staat. Sinds een tijdje door een plastic wand afgeschermd voor de grillen van het Antwerpse weer. En dat was nodig, want het beeldje had langzaam maar zeker een aantal cruciale onderdelen verloren.

Om de viering een beetje luister bij te zetten, werd een pasgetrouwd stel van het stadhuis naar het Steen begeleid. De overlevering wil immers dat een wandeling onder de poort en dus onder Semini de vruchtbaarheid bevordert.

Een sneer naar de ‘affaire’ Arenberg

Ook schepen Koen Kennis was op de viering aanwezig. Hij rekende uit dat er vorig jaar om en bij de 300.000 mensen door de poort liepen. Of dat ook gevolgen heeft gehad voor de vruchtbaarheid werd subtiel in het midden gelaten.

Koen Kennis verwees in zijn speech ook naar de actualiteit. “Tradities zijn er om in ere te houden. Zeker in tijden waarin portretten van grote Antwerpenaren, die de geschiedenis van onze stad schreven, zonder boe of ba in de kelder geparkeerd worden omdat ze blijkbaar niet passen in de tijdgeest. Op basis van huidskleur, stel u voor.”

En de schepen ging verder. “Iedereen hier aanwezig weet dat Semini ooit ook slachtoffer was van zeloten, die vonden dat ze de zuiverheid in eigen persoon waren. Ik herhaal wat ik vorig jaar al zei: Semini brengt ons samen.”

Na het eren van Semini ging het in groep naar Sint-Andries.© Carlo Coppejans

Dit gezegd zijnde gingen de protagonisten van Semini in stoet en begeleid door de Antwerpse stadstrommelaars via de kaaien richting Sint-Andries om de festiviteiten verder te zetten. Gekleed in een in 19e-eeuws kostuum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus