Studenten laten groeien en bloeien, ook dat is een kerntaak van de UGent

© fvv

Gent -

Onze fiere UGent. Tienduizenden studenten worden er dagelijks weer een beetje wijzer. Wetenschappers van wereldniveau onderzoeken er hoe we het klimaat kunnen redden en ziektes uitroeien. En als we in de krant over een complex thema moeten schrijven, staat er altijd wel een prof klaar om het ons uit te leggen in zo’n heldere taal dat zelfs wij het begrijpen.

Max Dedulle

LEES OOK. ‘Groene hart’ van UGent dreigt te worden geschrapt: “Maar net dankzij ons kan universiteit besparen”

Onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening: dat zijn volgens de UGent de drie kerntaken van de universiteit. Nu een put van meer dan 30 miljoen euro moet worden gevuld, ligt zowat al de rest op het kapblok. Begrijpelijk, maar doodzonde. Want een universiteit is veel meer dan dat.

Tijdens mijn studententijd leerde ik bijna net zoveel buiten de lessen als in de auditoria zelf. Niet alleen aan de toog van mijn stamcafé Amber op de Blandijnberg, maar ook in het presidium van de kring Filologica en als redacteur voor studenten- en andere bladen. Op kot leerde ik mijn eigen boontjes te doppen en in de resto’s kon ik altijd terecht voor een goedkope hap. Het was de perfecte voorbereiding op het volwassen leven. Als student zet je je eerste stappen in verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.

Pijnlijke knopen

Veel van de initiatieven die dreigen te verdwijnen, hebben daarmee te maken. Daarbij sneuvelen jobs, maar gaat ook heel wat verloren van wat een universiteit tot een universiteit maakt. De orkesten en het koor, bijvoorbeeld: die brengen honderden getalenteerde jonge muzikanten samen, die het hele jaar door samen optrekken en herinneringen opdoen voor het leven. Via de jobdienst van de UGent doen studenten waardevolle ervaring op en verdienen ze een (vaak broodnodig) centje bij. En in de ‘Green Office’ bouwen studenten aan een duurzame unief.

Akkoord: 30 miljoen euro besparen, doe het maar eens. Dat lukt niet zonder pijnlijke knopen door te hakken. Maar het valt te hopen dat de UGent twee keer nadenkt alvorens te snoeien in schitterende projecten die studenten doen groeien en openbloeien. Want als dat geen ‘maatschappelijke dienstverlening’ is, dan weet ik het ook niet meer.

Max Dedulle is stadsreporter bij De Gentenaar.