Kleinste polderdorp Lillo organiseert grootste gansrijdershappening met keizerschap

Dennis Aendekerk verdedigt in Lillo zijn titel.© marc wouters

Lillo -

Lillo organiseert dit jaar het keizerschap op het Kazerneplein. Het is geleden van 2012 dat het Scheldedorpje nog eens de belangrijkste strijd mocht organiseren. 31 gansrijders van acht verenigingen strijden voor de titel.

Het keizerschap is het hoogtepunt van het gansrijdersjaar. De koningen van de laatste vier jaar nemen het dan op tegen elkaar en maken uit wie de nieuwe keizer wordt. Dat gebeurt nu in Lillo, omdat vorig jaar Dennis Aendekerk van de Ware Gans Lillo keizer werd op de Botermarkt in Zandvliet. Wie keizer wordt mag volgend jaar dit folklorespektakel organiseren en dat trekt al gauw heel wat duizenden dagjesmensen naar het keizerdorp.  

Omwille van de moeilijke bereikbaarheid legt de Polderbond extra antieke bussen in. Pendelbus 1 rijdt een lus via de haltes in Stabroek, Hoevenen en Ekeren en pendelbus 2 doet hetzelfde voor de haltes in Berendrecht en Zandvliet. Alle stopplaatsen zijn haltes van De Lijn. Stabroek Dorp krijgt tijdelijke halte ter hoogte van Standaard Boekhandel voor het kruispunt Abtsdreef. Ook in Zandvliet Antwerpsebaan komt een tijdelijke halte. De bussen stoppen en vertrekken aan de Scheldelaan in Lillo. Omdat de Frans Tijsmanstunnel dit weekend niet wordt afgesloten, nemen de pendelbussen de route via de tunnel.

De horeca in het keizerdorp gaat steevast een drukke dag tegemoet. Niet zo in Lillo, want in het dorpje is er sinds enkele weken nog maar één café. Er komt wel een grote feesttent met alles erop en eraan. Fons Stuyts is voorzitter van de organiserende Polderbond: “Het tekort aan horeca proberen we op te lossen door op verschillende plekken mobiele tapinstallaties te voorzien. Ook Jachtclub Scaldis is zondag open.” De Kiekenrijders van Zandvliet (Chiro De Kievitjes en vzw het Kievitjesnest) houden zondag eenmalig café Lauwke van ‘t Licht open.

(evdw)

Info en urrregeling: www.staborek.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus