Jubilerend VVV Toerisme Essen toont jaarlijks 12.000 toeristen de weg naar en door prachtige omgeving: nu met fonkelnieuwe wegwijzer

Leraar STEM Technieken Hans De Ridder van DBM-Essen monteert samen met Alano Lussaert, Vic Herrijgers en Joppe Van Gink de nieuwe wegwijzer aan De Tasberg.© koen fasseur

Essen -

Essen ligt in het hart van verschillende natuurgebieden. Dat is sinds vandaag ook duidelijk dankzij een gloednieuwe wegwijzer aan De Tasberg, het zenuwcentrum van VVV Toerisme Essen. Leerlingen van DBM-Essen hebben deze vakkundig, onder leiding van leraar STEM Technieken, Hans De Ridder, gemaakt.

“Binnen een straal van zeven à acht kilometer vind je aan Nederlandse zijde de Wouwse Plantage, Rucphense Bossen, Buisse Heide en het Rozenven (Nispen). In Essen hebben we de Horendonkse Bossen en de Wildertse Duintjes”, legt ondervoorzitter Michel Nelen van VVV Toerisme Essen uit.

“De dertigste verjaardag van VVV Toerisme Essen vonden we wel een mooie aanleiding om dit eens in de verf te zetten. De pijlen wijzen ook volledig in de juiste richting. De wegwijzer klopt dus helemaal.”

Deze is van de hand van drie leerlingen uit de eerste graad STEM Technieken in DBM-Essen. “We haalden de stam acaciahout uit domein Hemelrijk van de familie De Belder hier in Essen. Die lag daar twee jaar in het water te ‘spoelen’, een oude methode om die te beschermen tegen insecten”, legt hun leraar, Hans De Ridder, uit. “De wegwijzers zijn gemaakt van eikenhout. Daarin freesden we de letters.”

De stam is van acaciahout, de wegwijzers van eikenhout.© koen fasseur

De leerlingen werkten er hard aan sinds de start van het nieuwe jaar. “Het meeste werk was er aan de grote stam”, legt Joppe Van Gink (13) uit, samen met Alano Lussaert (14) en Vic Herrijgers (15).

Het was geen evidente klus. De stam weegt wel tweehonderd kilo zwaar. “We moesten die op karretjes binnenrijden in het atelier. Daar trokken we die met een strop omhoog om het schors eraf te krijgen. Daarvoor gebruikten we een soort slijpschijf om het hout niet te beschadigen. Daarna schuurden we de stam nog mooi glad.”

De eikenhouten pijlen hebben ze ook perfect uitgemeten. “Het was heel leuk om hieraan te werken. Het is een echt project en we zijn er best wel trots op dat die hier staat en iedereen die kan zien. We kunnen ook zelf ons werk nog komen bekijken”, bekennen Vic en Alano.

De nieuwe wegwijzer wordt op 31 maart feestelijk onthuld, op het verjaardagsfeest van VVV Toerisme Essen. Die onafhankelijke vzw werd dertig jaar geleden opgericht door Karel Van den Bergh. Naar hem werd vijf jaar geleden het plein aan het Karrenmuseum en De Tasberg genoemd.

Voorzitter Wies Peeters, ondervoorzitter Michel Nelen, dienshoofd Petra UijtdeHaag en vaste medewerkster Greet Van den Bergh van VVV Toerisme Essen poseren voor De Tasberg.© koen fasseur

De Tasberg

Sinds de start is de VVV alleen maar gegroeid. Dat leidde ertoe dat de dienst in vijf jaar tijd verhuisde van de balie in het gemeentehuis, naar een woonwagen aan het Karrenmuseum, naar het Heemhuis ook op de site Hemelrijk, om dan 25 jaar geleden in de eigenhandig opgetrokken De Tasberg in te trekken.

“De naam van het kantoor verwijst naar het vroegere ‘tassen’ van hooi en stro onder het dak van de boerderij. Naarmate er meer hooi ‘getast’ werd, steeg het dak mee omhoog. Vandaar ook de twee katrollen bovenop het dak”, wijst Greet Van den Bergh aan.

“De muren zijn gemaakt van het duurzame hout van de oude douaneloods, waarin nu Robotland is gevestigd”, weet ze. De Tasberg mag jaarlijks zo’n 12.000 toeristen verwelkomen.

Vrijwilligers van de vzw trokken zelf De tasberg op uit onder meer hout van de oude Essense douaneloods.© koen fasseur

Feestprogramma

De VVV grijpt de start van het toeristische seizoen aan om het jubeljaar af te trappen. Op 1 en 2 april loopt er een overzichtsexpo in De Tasberg. Bezoekers mogen zich verwachten aan een kleine attentie.

Op zondag 4 juni herneemt VVV Toerisme Essen de Pruuverkesroute, een fietstocht met lekkere proevertjes onderweg. Van juni tot eind september kun je deelnemen aan een feestfotozoektocht, de beroemde fietstocht met een extraatje.

Slimmeriken zijn welkom op de grote jubileumquiz op vrijdag 6 oktober, met vragen over toerisme in de brede zin. Vanaf 1 december kun je ten slotte meewandelen op de wonderlijke winterwandelzoektocht met nét dat tikkeltje meer.

 (Elke Lamens)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus