Restanten van eeuwenoud Sint-Juliaanshospitaal blootgelegd op voormalige VTI-site

© Ruben Willaert NV

Brugge -

Archeologen hebben een bijzondere vondst gedaan op de voormalige VTI-site aan de Boeveriestraat. Ze ontdekten er restanten van het eeuwenoud Sint-Juliaanshospitaal en een veertigtal skeletten.

Koen Theuns

De funderingen van het Sint-Juliaanshospitaal en de bijhorende kapel: die zagen deze week het licht tijdens archeologische opgravingen langs de Boeveriestraat. “Het gaat om de funderingen van twee dertiende-eeuwse passantenhuizen die later werden omgevormd tot gesticht. Daarnaast vonden we ook restanten terug van de bijhorende kapel en een veertigtal skeletten van broeders en zusters die er begraven werden”, vertelt archeoloog Bart Bot. “Ook opmerkelijk is dat we onder de hospitaalsite nog oudere resten hebben gevonden die erop wijzen dat op deze plaats reeds bewoning was in de elfde en twaalfde eeuw.”

BEO-veld

Het Sint-Juliaanshospitaal verdween rond 1930 om plaats te maken voor het VTI. De schoolgebouwen verdwenen vorig jaar op hun beurt voor de bouw van een nieuw woonproject. De eerste fase van archeologisch onderzoek wordt volgende week afgerond, op een later tijdstip wordt in een tweede fase nog het oostelijk deel van de site verder onderzocht. Tegelijkertijd worden er boringen tot 150 meter diep uitgevoerd voor de aanleg van een BEO-veld, een systeem dan de toekomstige huizen en appartementen straks duurzaam moet verwarmen. Op de site komen op termijn 102 appartementen, 25 eengezinswoningen, 8 stapelwoningen en een ondergrondse parking voor 185 wagens. In 2026 worden de eerste bewoners er verwacht.

LEES OOK. “Nog voor de eerste steen gelegd is, is een derde al verkocht”: sloop van VTI gestart,135 woningen en appartementen op komst in historische binnenstad

LEES OOK. 135 woningen worden hier straks duurzaam verwarmd, met dank aan boringen tot 150 meter diep: “Bijna twee keer het Belfort”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus